A lengyel védelmi minisztérium megállapodást írt alá egy új légvédelmi rakétarendszer gyártásáról, amelyet külföldi tervek alapján Lengyelországban fognak gyártani - írta a Notes from Poland. A szerződést a Kielcében rendezett nemzetközi védelmi ipari kiállításon írták az állami tulajdonban lévő PGZ fegyvergyártó céggel.

A vállalat összesen közel 400 kilövőrendszert fog előállítani, amelyek a rövid hatótávolságú légvédelmet szolgálják. Célpontjaik a repülőgépek mellett drónok is lehetnek. A fejlesztést és a telepítés Narew névre keresztelték, értéke 33 milliárd zloty (2550 milliárd forint, öt budapesti 4-es metró építési költsége). Az PGZ-vel kötött alapszerződést további beszállítói megállapodásokkal kell kiegészíteni.

A lehetséges külföldi partnerek között van a norvég Kongsberg Defence and Aerospace, az európai MBDA, az izraeli Aerospace Industries és a francia Rafael Advanced Defense Systems és mások. A lengyel hadsereg 2018 óta az amerikai Patriot rakétarendszert alkalmazza középhatótávú légvédelmi rendszerként, amelyet a Raytheon gyárt. Az elmúlt időszakban jelentették be, hogy a kormány 250 M1A2 Abrams harckocsit és 24 török Bayraktar TB2 drónt vásárol.