A német külügyminiszter, Heiko Maas úgy véli, hogy a német-francia tandem meggyengült ahhoz, hogy az EU-t vezesse. Ahhoz a körhöz, amely a legfőbb felelősséget viseli Európa jövőjéért, csatlakoznia kellene Lengyelországnak is, attól függetlenül, ki kormányozza - írja az onet.pl portál. A német külpolitika célja a szuverén és erős Európa.

Maas szerint az Európai Unió túl nagy ahhoz, hogy a német-francia tandem vezesse, ráadásul néhány ország gyanakvóan nézi az együttműködésüket. - Délen Spanyolországnak és Olaszországnak, keleten Lengyelországnak nagyobb felelősségét kell vállalniuk, mint eddig, új, innovatív formákkal bővítve az együttműködést - jelentette ki.

Csak azért, mert jelenleg az olasz és a lengyel kormány más európai politikát folytat, mint a francia vagy a német, nem vehetjük le róluk ezt a felelősséget - tette hozzá. Ennek az öt országnak tehát meghatározó jelentősége lenne a német külügyér elképzelése szerint. Az európai politikai, gazdasági és jogrendszer a kölcsönös bizalomra épül.