Az AstraZeneca gyógyszergyár elismerte, hogy koronavírus-oltása nem bizonyult olyan hatékonynak az USA-ban végzett teszteken, mint amilyenről korábban beszámolt. A kínos beismerést egy független szakértői vizsgálat előzte meg, amely jelezte, hogy pontatlan adatokat adtak a kísérletekről - írja a Bloomberg.

A készítmény az új információ szerint 76 százalékban előzte meg a koronavírus-betegséget, szemben a korábbi 79 százalékos adattal. A magyarázat szerint az utóbbi a február közepi méréseket tükrözte - a független szakértők éppen azt kifogásolták, hogy az adat idejétmúlt.

A 76 és a 79 százalék közti különbség ugyan hibahatáron belüli eltérés, ám pontos adatszolgáltatásnak óriási a jelentősége, amikor az oltásokkal szembeni bizalmat kell felépíteni - értékelte a bejelentést Paula Cannon amerikai mikrobiológus professzor. Az AstraZeneca és vakcinája körül ugyan nagy a zűrzavar, ám szakértők szerint ennek ellenére fontos szerep vár rá az emberek beoltásában a világ minden táján. A cég közleménye szintén a jelentéktelen különbséget hangsúlyozza, hozzátéve, hogy az oltásuk legveszélyeztetettebb korosztályban, a 65 éven felüliek körében is hatásos.

Ez utóbbit elismerte amerikai Paul Griffin járványügyi szakértő, mondván, hogy a készítmény ebben a korosztályban 85 százalékos hatékonysággal előzi meg a súlyos koronavírus-betegséget. Nagy problémának tartja azonban, hogy az AstraZenecáról és oltásáról egyre-másra érkeznek a részben egymásnak ellentmondó információk. A többi vakcina sorsát nem nehezíti a zavaros kommunikáció. A gond az, hogy az AstraZenecának lehet néhány rosszakarója - mondja Cannon. Nem hiszi, hogy ezek kifejezetten kárt akarnának okozni a gyógyszergyártónak, csak a pálya szélére szorítanák a céget a pandémia elleni küzdelemben.