A görög ábécé mű betűjéről elnevezett variáns egyelőre nem terjed gyorsan, és Peruban továbbra is a koronavírus gamma, lambda és delta variánsa a leggyakoribb - mondta Lely Solari, az egészségügyi intézet járványügyi szakértője.

Ez a variáns immár 39 országban van jelen, és különös figyelmet szentelnek neki, mert jelentős szerepe volt abban, hogy Kolumbiában berobbant a járvány második hulláma. A mű variáns először Moquegua régióban jelent meg május 12-én - írta az MTI nyomán az atv.hu.

Egyelőre nincsenek olyan tanulmányok, amelyek igazolnák, hogy a koronavírusnak ez a változata könnyebben terjedne vagy súlyosabb megbetegedéshez vezetne. Egyelőre egyetlen ember vesztette életét Peruban a mű nevű variáns miatt, az illető nem volt beoltva koronavírus ellen.

Peruban eddig 2 153 092 fertőzöttje és 198 420 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb összesítése szerint.

A mü variáns, vagy más néven a B.1.621 augusztus 31-én került fel a WHO érdeklődésre számot tartó Covid-19-es változatainak listájára - közölte a szervezet heti jelentésében. A variáns olyan genetikai mutációkat tartalmaz, amelyek arra utalnak, hogy sem a természetes immunitás, sem a jelenlegi vakcinák, sem az antitestes kezelések nem hatékonyak vele szemben olyan mértékben, mint az eredeti vírusváltozattal szemben. Ahhoz még további tanulmányozásra van szükség, hogy el lehessen dönteni, fertőzőbb, halálosabb és jobban ellenállóbb-e a vakcinák és a kezelések ellenében.

A WHO jelentése szerint a változat a mutációk egy olyan kombinációját mutatja, amelyek megvan az esélye az immunválasz kikerülésére. A betegségen való átesés és az oltások hatékonyságának csökkenése az előzetes adatok szerint nagyjából hasonló lehet a béta variáns esetében tapasztalttal. Ezt azonban még további vizsgálatoknak is meg kell erősíteniük - írta a szervezet Vírusfejlődési munkacsoportja.