Az nem újdonság, hogy koronavírus omikron változatának támadása mérsékelheti a delta okozta fertőzések veszélyét egyszerűen azzal, hogy az előbbi gyorsabb terjedése miatt kiszorítja a „piacról” az utóbbit, az már azonban igen, hogy az omikron megerősítheti az emberi szervezet védekező mechanizmusát a deltával szemben is – derül ki egy friss dél-afrikai kutatásból, amelyet a Bloomberg ismertet. Ezzel kvázi hasonlóan működhet, mint egy oltás, s így mérsékelheti a súlyos megbetegedések kockázatát.

A dél-afrikai tudósok azt találták, hogy az omikron ugyan nagyon gyors terjedésre képes, és eközben a koronavírus elleni antitestek egy részét el tudja kerülni, két héttel a koronavírus-betegség tüneteinek megjelenése után tizennégyszeresére nő az újrafertőzés elkerülésének esélye. Ennél valamivel kisebb mértékben védettség alakulhat ki a deltával szemben is. Ha szerencsénk van, akkor az omikron kevésbé ártalmas, és az immunitás, amit kivált az emberi szervezetben, segít visszaszorítani a deltát is – foglalja össze kutatásai eredményeik lényegét Alex Sigal, a tudóscsoport egyik vezetője.

Sigal egyébként korábbi vizsgálatai nyomán arra a következtetésre jutott, hogy két dózis Pfizer/BioNTech oltás és a korábbi koronavírus-fertőződés bármi másnál erősebb védelmet kínálhat az omikron ellen. A mostani kutatási jelentés gyenge pontja, hogy egyelőre nem készült vele szemben ellenőrző vizsgálat, amely megerősíthette vagy cáfolhatta volna az állításait. További gond, hogy mivel a vizsgálatban részt vevő páciensek jó része már átesett a koronavírus-betegségen és oltást is kapott, nem egyértelmű, hogy a deltára az omikron ellen kialakult antitestek támadtak rá vagy egyszerűen csak aktiválódtak a meglévő, álomba szenderült antitestek.

Ezzel együtt okkal feltételezhetjük, hogy aki egyszer átesik az omikron okozta fertőzésen, az kevésbé esik áldozatul a deltának. Amivel egyben a kihalás irányába taszítja saját édes idősebb mutáns testvérét. Dél-Afrikában az omikron a domináns koronavírus-változat a járvány negyedik hullámában. A harmadikban, amely még a nyáron tetőzött, a delta fertőzött, rekordszintre tolva a kórházba kerülők számát. Az omikronnál nem tapasztalnak az akkorihoz hasonló terhelést az egészségügyi intézmények.