Zimbabwéban és más afrikai országokban az omikron-variáns megjelenése emberek millióinak túlélését fenyegeti, akiket a gazdaságukat tönkretevő járvány már eddig is a mélyszegénység határára sodort. Sokak számára megfizethetetlenné váltak az élelmiszerek, a gyógyszerek. Ilyen helyzetben ráadásul az emberek kevésbé foglalkoznak a járványügyi előírásokkal: összegyűlnek a családtagokkal az ünnepekre, ami csak gyorsíthatja a koronavírus terjedését - kezdi összefoglalóját az AP hírügynökség.

Az ENSZ Afrikai Gazdasági Bizottsága (Economic Commission on Africa, ECA) márciusban megállapította, hogy a világon 10-ből 9 mélyszegénységben élő embere Afrikában lakik. Az ECA most arra figyelmeztet, hogy a világjárvány 2020-as kezdete óta már érezhető gazdasági hatások "további 5-29 millió embert fognak a totális szegénységbe lökni".

"Ha a világjárvány hatását 2021-ben sem sikerül korlátozni, további 59 millió ember juthat ugyanerre a sorsra, amivel a rendkívül szegény afrikaiak száma 514 millióra nőne" - áll az ügynökség közleményében.

A Világbank becslése szerint a gazdaság a 2019-es 2,4 százalékos növekedésről 2020-ra 3,3 százalékos zsugorodásba ment át, ami 25 év óta az első recesszióba taszítja Afrikát.

"A Covid-19 által okozott gazdasági zavarok az éhínségválságot a még jobban elmélyítették" - mondta Sean Granville-Ross, a Mercy Corps nonprofit jótékonysági szervezet afrikai regionális igazgatója az Associated Pressnek.

Granville-Ross szerint szervezete tapasztalatai szerint 2021-ben riasztóan megugrott a szükséglet a jótékonysági adományokért olyan régiókban, mint a Száhel-övezet, Nyugat-Afrika, Kelet-Afrika és Dél-Afrika, ahol egyes országok már a pandémia előtt is humanitárius válságokkal és konfliktusokkal küzdöttek.

Az aggodalom most fokozódik a Covid-fertőzések megugrása közepette Afrikában, ahol jelenleg a világ mintegy 275 millió esetéből mintegy 9 milliót itt regisztráltak.

Az Egészségügyi Világszervezet a heti járványjelentéseiben hónapok óta úgy jellemzi Afrikát, mint "a világ egyik legkevésbé érintett régióját". December közepén azonban azt mondta, hogy az új esetek száma "jelenleg ötnaponta megduplázódik, ami a leggyorsabb ütem ebben az évben", mivel a delta- és omikron-változatok felgyorsítják a fertőzés terjedését. Dél-Afrika és Zimbabwe az elmúlt héten csökkentett számokról számolt be, de a hatóságok továbbra is óvatosak.

Az újbóli utazási korlátozások és a lehetséges zárlatok "csak újabb több millió embert taszítanak a szegénységbe és aláássák a betegséget" - írta a WHO.