Kínában február közepén, a holdújévet kísérő fesztiválszezonban adja át jelképesen egymásnak a stafétabotot a patkány és a bivaly, miután a patkány évét a bivaly éve követi. A kínai asztrológia a nyugati kultúrában elsősorban a 12 állatjegyről ismert, ám ezek a horoszkópnak éppen hogy csak a felszínét adják a bonyolult hagyománynak és tanításnak. A hozzáértők tudományos szinten foglalkoznak a bonyolult rendszerrel - derül ki a CNN cikkéből. Ennek megfelelően a bivaly nem önmagában kerül a trónra, hanem egy "égi törzzsel" (fa, tűz, víz, föld, fém), nevezetesen a fémmel párosulva.

Ez aztán lehetővé is teszi, hogy a hozzáértők szakszerű asztrológia jóslatot adjanak arról mi várható az idei évben. Az amerikai sajtóorgánum Thierry Chow hongkongi feng shui mestert kérdezte erről, aki azt mondta, hogy ebben az évben nagy hangsúlyt kap az állatjegy mellé párosuló fém elem. Ez az ékszertől a tűn keresztül a tőrig bármit jelképezhet, és azt jelenti, hogy 2021-ben a korábbinál nagyobb hangsúly kerül a fémfeldolgozással foglalkozó iparágakra. Ami a bivalyt illeti, ez az állat a kínai kultúrában a kemény munka jelképe, általában a mozgást szimbolizálja. Ezért Chow szerint a járvány miatt jelenleg még mindig viszonylag statikus állapotot az év második felében dinamikus mozgás válthatja fel.

Előre elrendeltetett

Azok az emberek, akik a bivaly évében születtek változásokra készülhetnek az életükben, alapvetően instabilitás kíséri majd őket a következő hónapokban - folytatja asztrológiai elemzését a feng shui mester. Más állatjegyekhez kötődők másra számíthatnak, például a sárkány évében születetteknek barátságaik tartogathatnak kihívásokat, míg a ló és a kutya évében születettek sok pletykával és más szokatlan dologgal találhatják magukat szemben. A kecske állatjegy nagy változást ígér, ami konkrétan javulást, szerencsét hozhat. Mindez persze csak általános "előrejelzés", a kínai asztrológiában minden ember születéséhez, ezen belül a születés konkrét órájához az elemek egy csokra tartozik, ami életükön át befolyásolja az emberek sorsát - mondja Chow.

Az égi jeleken túl a földiek nem éppen jól alakulnak a holdújév indulásánál, miután immáron második éve vet súlyos árnyékot a koronavírus-járvány a fesztiváli szezonra, illetve ezen belül elsősorban a nagy családi összejövetelekre. Sokan virtuálisan készültek a találkozókra rokonaikkal, miután a pekingi kormány arra kérte az embereket, hogy - hasonlóan 2020-hoz - idén se utazzanak haza, megelőzve ezzel a vírus terjesztését.

Egyes turistaportálok ingyenes ajánlatokkal csalogatják azokat, akik a családjuktól távol töltik a szabadnapokat. Más szolgáltatók "virtuális holdújévet" kínálnak, azaz abban segítenek, hogy a családtagok legalább az interneten át láthassák egymást.

Erősödő infláció

Eközben megérkeztek az év első makroadatai, nevezetesen az infláció alakulását mutató számok - derül ki a Wall Street Journal összesítéséből. A legérdekesebb adat a termelői árak változása, ugyanis 11 hónap folyamatos csökkenés után ha csak kicsit is, 0,3 százalékkal de nőttek 2021 januárjában 2020 januárjához képest. Decemberhez képest egy százalékkal voltak magasabbak a termelői árak az idei év első hónapjában. Az emelkedést részben a belső kereslet emelkedése, részben az olaj, a vasérc és más árupiaci termékek drágulása hajtotta.

A hangulat javulását tükrözi az élénkülő fogyasztói kereslet, ami az élelmiszerek 1,6 százalékos év/éves januári áremelkedésében is megmutatkozott. A nem élelmiszer termékek ára még 0,8 százalékkal csökkent. A repülőgépjegyek és a turisták kedvelt célpontjainak ára nagyot nőtt, annak ellenére, hogy a hatóságok óvatosságból idén még nem tanácsolják az embereknek, hogy útra keljenek. A szakértők arra számítanak, hogy az év második felére három százalékra gyorsulhat a pénzromlás üteme.

Elemzők szerint ez a drágulás még nem készteti kamatemelésre a pekingi központi bankot, később azonban visszatérhet a pandémia előtt folytatott antiinflációs monetáris politikájához. A jegybank szakértői nyilván figyelembe veszik a statisztikai hivatal bejelentését, miszerint változtatott az inflációs kosáron, amelybe bekerültek olyan elemek, mint például az étel-házhozszállítási szolgáltatás vagy az elektromos járművek árának figyelemmel kísérése.