Az Európai Unió és Kína december végén, hét évnyi maratoni tárgyalássorozat után jóváhagyta a vitatott beruházási megállapodást. A német kancellár, Angela Merkel adta meg a végső lökést a tárgyalásoknak; a kínai piac különösen fontos a német autógyártók és gyártók számára, akiknek nagy a jelenlétük az országban. Akkoriban a paktumot úgy védték, mint régóta esedékes nyitást Kína hatalmas piaca felé, amely az európai vállalatok számára előnyös lesz. Ha ratifikálják, akkor Peking lazíthat a külföldi vállalatokra vonatkozó néhány közismerten szigorú szabályán, például azon, hogy helyi partnerekkel közös vállalatokon keresztül kell működniük.

A tárgyalások lezárása diplomáciai győzelem volt Hszi Csin-ping kínai vezető számára. A megbeszéléseket videóhívás zárta, amelyen Hszi, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron francia elnök és maga Merkel is részt vett. A megállapodás azonban feldühítette a Kínával szembeni szkeptikusokat és az emberi jogi aktivistákat Európában: élesen bírálták az európai vezetőket, hogy tétlenül nézik az emberi jogi megfigyelők által internáló, Peking által munkaerőpiaci átképzőnek nevezett táborokba zárják az ujgur kisebbséget. Ez odavezetett, hogy közel 30 év után az EU először vezetett be szankciókat Kínával szemben.

Mostanra viszont a hatalmas befektetési és kereskedelmi megállapodás előmozdítását célzó politikai kapcsolatfelvétel megakadt a szankciók bevezetése után. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke szerint a Brüsszel és Peking közötti jelenlegi kapcsolatok nem kedveznek a kereskedelmi megállapodással kapcsolatos további munkának. Az Európai Bizottság közölte, hogy a Kínával kötött hatalmas beruházási megállapodás ratifikálására irányuló erőfeszítéseket gyakorlatilag felfüggesztették, miután márciusban viszonzásul szankciókat vezettek be az ujgur lakossággal szembeni kínai bánásmód miatt.

"Most bizonyos értelemben felfüggesztettük ... a politikai kapcsolatépítési tevékenységet az Európai Bizottság részéről" - mondta Valdis Dombrovskis, a bizottság ügyvezető alelnöke a Guardian szerint. Úgy látja a Brüsszel és Peking közötti kapcsolatok jelenlegi állapota "nem kedvez" az EU-Kína átfogó beruházási megállapodás néven ismert megállapodás ratifikálásának.

"A jelenlegi helyzetben, a Kínával szemben érvényben lévő uniós szankciókkal és a kínai ellenszankciókkal, köztük az európai parlamenti képviselőkkel szemben érvényben lévő intézkedésekkel egyértelmű, [hogy] a környezet nem kedvez a megállapodás ratifikálásának" - mondta Dombrovskis. Hozzátette, hogy ez most "valóban attól függ, hogy az EU és Kína közötti szélesebb körű kapcsolatok hogyan alakulnak".

Bár Dombrovskis megjegyzései nem utalnak arra, hogy a paktumot hivatalosan felfüggesztették volna, arra utalnak, hogy a Brüsszel és Peking közötti közelmúltbeli feszültségek csökkentették az EU kedvét egy ilyen megállapodás megkötéséhez Kínával.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.