A kínai Kanton tartományban a határőrség megszigorította a külföldről hazatérő állampolgárok ellenőrzését – írja a Radio Free Asia. Kikérdezik őket arról, mivel foglalkoztak külföldi tartózkodásuk során, és aki nem tud a rend kérlelhetetlen őreinek tetsző választ adni, azt azon nyomban, ott helyben megfosztják az útlevelétől. Mindez az utazók beszámolóiból derül ki.

Például egy május 15-én reggel Bankokból érkező repülőjárat minden utasát egyenként kikérdezték a repülőtéren lévő bevándorlási hivatalban – derül ki az érintettek posztjaiból, amelyeket a közösségi médiában tettek közzé. A kérdezők tudni akarták, hogy az érkezők mit csináltak abban az országban, ahova utaztak, miért tértek vissza Kínába és terveznek-e újabb utazást. Egyeseknek közülük lenyisszantották az útlevelük sarkát, amivel hivatali ügymenet nélkül érvénytelenítették azt.

A határőrség viselkedésének megváltozása nem sokkal követi a nemzeti bevándorlási hivatal bejelentését, miszerint „szigorú felülvizsgálat alá vetik” az utazási iratokat, az útleveleket és a vízumokat. Emellett felszólították a kínai állampolgárokat, hogy csak akkor hagyják el országukat, ha az teljességgel elkerülhetetlen.

Ennek szellemében kisvártatva megjelentek a közösségi médiában az útlevelek kasztrálásáról szóló bejegyzések, továbbá egyeseknek indoklás nélkül elutasították az útlevélkérelmüket. Van olyan vállalat, amelynek dolgozóitól és családtagjaitól bekérték az útleveleiket azzal, hogy majd visszakapják, ha vége lesz a járványnak. A hivatal szerint az „illegális” ki- és beutazásokat korlátozzák.