A szakértők kedd óta arra kíváncsiak, miért engedte nyilvánosságra kerülni az IMF azt az elemzését, amely szerint a kínkeservvel kialkudott legújabb görög megállapodás születése pillanatában végrehajthatatlan. A tanulmányt ismerték az eurózóna vezetői a hét végén, amikor csúcsértekezletükön kiizzadták (a Valutaalap elemzői szerint tehát hatástalan) egyezséget és az IMF még az előtt kiszivárogtatta, hogy az athéni parlament szerdán szavazna a megszorító csomagról - emlékeztet a CNBC.

A választ ugyan egyelőre nem kapták meg, ám sokan nem tartják véletlennek, hogy az akciót Jack Lew amerikai pénzügyminiszter (képünkön) európai körútja elé időzítették. Lew hivatalosan azért repüli át az Atlanti-óceánt, hogy a görög válságról tárgyaljon itteni kollégáival. Ösztönözni próbálja az európai országot a válságkezelés sínen tartására.

Mást mondanak

Az USA pénzügyminisztere először az Európai Központi Bank (ECB) székhelyén, Frankfurtban tesz látogatást, ahol találkozik Mario Draghival, a bank elnökével. Csütörtökön Berlinbe repül, ahol kollégája, Wolfgang Schäuble látja vendégül, de találkozik a francia pénzügyek irányítójával Michel Sapinnal is.

Az előbbi kedden arra tett célzást, hogy valójában továbbra is jobbnak tartaná, ha Görögország "ideiglenesen" elhagyná az eurózónát (arról beszélt, hogy a német kormány több tagjai is emellett van). Az utóbbi szerdán kijelentette, hogy egyetért az IMF adósságkönnyítést indítványozó véleményével. Igaz, annyit azért hozzátett, hogy a Valutaalap könnyítésről beszélt, nem a tartozások lefaragásáról.

Ledöfték a megegyezést

Elemzők szerint az IMF tanulmányának kiszivárogtatásával gyakorlatilag szíven szúrta a vasárnapi megállapodást. Az a kijelentés, hogy adósságcsökkentés nélkül nincs esély a sikerre, értelmetlenné teszi a csomagot. Emellett sajtóértesülések szerint a Valutaalap jelezte, hogy kiszállhat a harmadik segélyprogramból - miután alapszabálya előírja, hogy csak akkor nyújthat hitelt, ha annak visszafizetését reálisnak tartja -, ami nagy érvágás lenne. A 86 milliárdosra becsült pakkba ugyanis több mint 16 milliárdot tolna be az IMF.

Érdekes, hogy a görög parlamenti szavazás előtt léptek - mondja Adam Myers pénzügyi elemző. Amikor egy olyan szereplő, amely az adósságok negyedét tartja a kezében, úgy gondolja, hogy meg kell hosszabbítani a futamidőket, akkor nyilvánvaló, hogy egy ezt nélkülöző tervet nem lehet végrehajtani. Myers szerint ezért a következő hetekben valamit engedniük kell a hitelezőknek, ha nem, akkor néhány hónap múlva lesznek kénytelenek visszatérni erre.

Német-IMF csata

Különösen így van ez, ha Berlin továbbra is bent akarja tartani az IMF-et a válságkezelésben, amihez eddig ragaszkodott. A német kormány és Valutaalap viszonya egyébként nem tűnik felhőtlennek. Egy német közgazdász, aki dolgozott az IMF-nél, úgy látja, hogy a szervezet elvesztette a válságkezelés irányítását, amit a berlini kormány vett a kezébe. A kiszivárogtatással valójában igyekszik visszaszerezni befolyát.

Ezzel egyidejűleg inogni látszik a görög ügyekben kő kemény álláspontot elfoglaló Schäuble miniszteri széke - írja a Guardian. Az Angela Merkel kancellár jobbkezének tartott politikussal szemben megingott a kormányt támogató nagy koalícióban részt vevő szociáldemokraták bizalma. A kancellárnak tudnia kell bánni a pénzügyminiszterével - célzott erre Rafl Stegner, a párt elnökhelyettese a Der Spiegelnek nyilatkozva.

Eközben számos németországi nagyvárosban szimpátiatüntetések lesznek a görögök mellett. A résztvevők egyben a megszorítások ellen is tiltakoznak. Ugyanakkor a vezető kormánypárt, a CDU/CSU sok képviselője a görögöknek akar egy nagy OXI-t (nemet) mondani: sajtóértesülések szerint 50-en nem hajlandók támogatni az újabb segélycsomagot Görögországnak. A Budnestagnak 630 tagja van.

A legfrissebb hír szerint a berlini pénzügyminisztérium szóvivője Martin Jëger azt mondta, hogy lehet szó a hitelek törlesztésének 30 éves moratóriumáról, amennyiben ez nem jár azok értékének csökkentésével, azaz az adósság lefaragásának visszacsempészésével a hátsó ajtón. Ez moratórium volt az IMF-tanulmány egyik javaslata. Jëger elismerte, hogy a hét végi eurózónacsűcs résztvevői tudtak a jelentésről.

Bűvös 40-es, durva recesszió

Tovább fokozza a bizonytalanságot, hogy a görögországi belpolitikai helyzet, amely kedden viszonylag stabilnak látszott, szerdára újra bizonytalanná vált. A parlamenti szavazás előtt a bűvös 40-es szám lebeg a politológusok szeme előtt. Úgy vélik, hogy ha a kormánykoalíciót vezető radikális baloldali Sziriza képviselői közül ennél többen szavaznak nemmel vagy tartózkodnak a megállapodásról döntő szerda esti voksoláson, az politikai válsághoz vezethet. Magyarán Görögország kormányozhatatlanná válhat, ideiglenes kormányt kell választani és őszre előrehozott parlamenti választásokat kell kiírni.

A növekvő káoszt jelzi, hogy a Sziriza 201 fős központi bizottságának 109 tagja arra biztatta a testület mai tanácskozásán a párt képviselőit, hogy szavazzanak nemmel a megállapodásra.Közülük 15-en ülnek a parlamenteben. Lemondott Nadia Valavani pénzügyminiszter-helyettes, aki nem akarja a nevét adni a szerinte kapitulációval felérő megszorító csomaghoz. A BBC értesülése szerint a gazdasági tárca főtitkára is követi a példáját. Az Európai Bizottság friss előrejelzése szerint a görög GDP idén a korábban várt 0,5 százalék  helyett 2-4 százalékkal zuhanhat.