A detonáció következtében Jens Stoltenberg kormányfő nem sérült meg, de heten meghaltak. Egy autóban elhelyezett pokolgépet találtak.

A kormányzati negyedben elkövetett merénylet után egy órával egy rendőrnek öltözött férfi kezdett lövöldözni egy Oslo közeli szigeten (Utoya), egy ifjúsági táborban, ahol a kormányzó norvég munkáspárt ifjúsági szekciója, mintegy 700 fő ülésezett. A miniszterelnök szombaton hivatalos volt az ifjúsági táborba is. A kicsi és erdős szigeten a lövöldözés elől többen a vízbe és a bokrokba menekültek. A rendőrség robbanóanyagot talált a szigeten.

A lövöldözés gyanúsítottját őrizetbe vettek, egy 32 éves norvég állampolgárt, akit a beszámolók magasnak és szőkének írták le - írta a BBC. A férfi norvég sajtóhírek szerint szélsőjobboldali nézeteket vall, és két lőfegyver is volt a nevén, köztük egy puska - írta szombat hajnalban az MTI. A rendőrség azt feltételezi, hogy a férfi áll a bombatámadás mögött is.

A bombatámadásban heten, a lövöldözésben legalább nyolcvan ember halhatott meg, a rendőrség közlése szerint az áldozatok száma emelkedhet, mert több sebesültnek válságos az állapota,

A miniszterelnök "nagyon súlyosnak" minősítette a merénylet nyomán kialakult helyzetet. Stoltenberg ugyanakkor korainak mondta, hogy egyértelműen terroristáknak tulajdonítsák a miniszterelnöki hivatal közvetlen közelében végrehajtott robbantást. Közölte, hogy tudomása szerint a kormány többi tagja is sértetlen - írta az MTI. Hollétét a kormányfő a rendőrség tanácsára nem árulta el.

A helyszíni beszámolók szerint a miniszterelnöki irodának is helyet adó 17 emeletes épületnek, ahogyan a közeli olajminisztériumnak csaknem az összes ablaka kitört; az utcákat a környéken üvegszilánkok és egyéb törmelékek borították be és füst terjengett. A robbantás hatalmas károkat okozott a kormányzati épületekben. A városközpontban az utakat lezárták, a területet kiürítették egy újabb rombantástól tarva.

A BBC a norvég Vöröskereszt kommunikációs vezőjét is megszólaltatta, mivel a szervezet irodája is a közelben található. Oisten Mjarum szerint a hangos robbanást követően tűz ütött ki a 17 emeletes házban. A szemtanú elmondta, a környék péntek délután rendszerint meglehetősen forgalmas, és most is sokan voltak az utcán, illetve dolgozhattak az épületekben.

Az AP hírügynökség megszólaltatta Ole Tommy Pedersen szemtanút is, aki az epicentrumtól úgy 100 méterre tartózkodott. Elmondása szerint pár perccel később már elkezdődött a mentés, és több sebesültet is kihoztak az épületekből. Ingunn Andersen, az NRK zsurnalisztája szerint "teljes a káosz", a detonációt követően sérültek feküdtek az utcán.

A NATO-tagország Norvégia a múltban több alkalommal kapott fenyegetést az al-Kaida arab szervezettől Afganisztáni tevékenysége miatt. A skandináv ország részt vett Líbia bombázásában is, Moammer Kadhafi pedig visszavágással fenyegette meg Európát.

Az országban nem működik terrorista csoport, ám korábban több embert letartóztattak al-Kaida kapcsolataik miatt. Hasonló támadásra nem volt példa az ország történelmében.

A norvég ügyészségen kedden emeltek vádat terrorizmus miatt Krekar molla, a kurd iszlamista Anszar al-Iszlám szervezet vezetője ellen - idézte az al-Dzsazírát az Index. Krekar molla korábban halállal fenyegetett egy volt norvég közigazgatási minisztert, Erna Solberget, a Konzervatív Párt jelenlegi vezetőjét. Ha Solberg kiutasít engem, és ezért én meghalok, neki is ez lesz a sorsa - mondta Krekar.

A legfrissebb információk az őrizetbe vett norvég személyt valószínűsítik a támadások elkövetőjeként, és nem iszlámista terroristákat.

Az oslói merénylet a legnagyobb Nyugat-Európát ért támadás a 2005-ös londoni terrorakció óta, ahol a metróban és egy emeletes buszon 52 ember öltek meg a sorozatos robbantások.

 

A robbantás után