A kazah olajexport a világ olajkínálatának több mint 1 százalékát, azaz nagyjából napi 1,4 millió hordót (bpd) tesz ki – írja a Reuters.

Az olajat 20 éve a CPC csővezetéken keresztül szállítják Oroszország fekete-tengeri kikötőjébe, Novorosszijszkba.

Júliusban egy orosz bíróság a CPC bezárásával fenyegetőzött, ami arra késztette a kazah kormányt és a nagy külföldi termelőket, hogy elővigyázatosságból más felvevőpiacokat keressenek.

Egy, az ügyet közvetlenül ismerő forrás szerint a kazahsztáni Kazmunaigaz (KMG) állami olajvállalat előrehaladott tárgyalásokat folytat az azerbajdzsáni SOCAR állami vállalat kereskedelmi részlegével arról, hogy évi 1,5 millió tonna kazahsztáni nyersolajat lehessen értékesíteni azon az azeri vezetéken keresztül, amely a törökországi Ceyhan földközi-tengeri kikötőbe szállít olajat.

A végleges szerződés aláírására augusztus végén kerül sor, és a Baku-Tbiliszi-Ceyhan (BTC) vezetéken keresztül történő ellátás egy hónappal később indul meg - mondta a Reuters forrása.

További évi 3,5 millió tonna kazah nyersolaj áramlása 2023-ban kezdődhet meg egy másik azeri vezetéken keresztül a georgiai Szupsa fekete-tengeri kikötőjébe - közölte a hírügynökséggel két további forrás.

Az érintettek nem kívánták kommentálni az értesülést.

Azerbajdzsán lehetővé tenné Kazahsztán számára, hogy megkerülje az orosz területet. A múlt hónapban a BP Azerbajdzsán közölte, hogy a Baku-Supsa vezetékről a nagyobb BTC vezetékre irányítja át az áramlásokat.

Az új BTC-útvonal azonban azt jelenti, hogy Kazahsztánnak egy kis tartályhajókból álló flottára kell támaszkodnia, hogy a Kaszpi-tengeren át Bakuba szállítsa az olajat az aktaui kikötőből, amelynek korlátozott a szabad kapacitása - mondták a források.

A Tengizchevroil (TCO), a Chevron olajipari nagyvállalat által vezetett vegyesvállalatnak saját értékesítési üzletága van, és külön tárgyalásokat folytat saját csővezetékes és vasúti útvonalairól.

A BTC-csővezeték is opció lehet a TCO számára, de az egyik forrás szerint, ha megállapodás születik, akár hat hónapba is beletelhet, mire az ellátás megindul. A TCO nem kívánt nyilatkozni.

A gyors megállapodást minőségi kérdések is hátráltatják. Kazahsztán fő terméke, a CPC Blend egy könnyű, savanyú nyersolaj, amelyet jelentős árengedménnyel értékesítenek Azerbajdzsán vezető energetikai cége, a BTC-hez képest, amely egy könnyebben finomítható anyag.

A TCO már áprilisban megkezdte egy kisebb mennyiségű olaj átirányítását vasúton a grúziai Batumi kikötőjébe, amikor a vihar okozta károk miatt a CPC terminál egy része használhatatlanná vált.