A Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW Berlin) gazdaságkutató intézet szerdán kiadott prognózisában az idei évre 2,2 százalékos németországi GDP-növekedést jelez előre, 2016-ra pedig 1,9 százalékost. Az infláció az idén 0,5 százalék, jövőre pedig 1,2 százalék lesz.

Az euróövezetben az idén 1,3 százalékos, jövőre 1,5 százalékos GDP-növekedést vár a DIW-Berlin. A világgazdasági növekedés az idén és jövőre is 4 százalék körül lesz, ami valamivel elmarad globális pénzügyi válság előtti szinttől.

A kutatók megítélése szerint Németországban nem mutathatóak ki a gazdasági túlfűtöttség jelei, mivel a német gazdaság legfontosabb felvevő piacain a kereslet visszafogott ütemű növekedése várható: az euróövezetben lassú lesz a növekedés, Kínában pedig mérséklődik a növekedési ütem. Meglehetősen visszafogottan alakulnak majd a beruházások is Németországban, így a gazdasági növekedés elsősorban az emelkedő béreknek és javuló foglalkoztatásnak köszönhetően erősödő lakossági fogyasztásra támaszkodva tesz majd szert lendületre.

A javuló konjunkturális kilátásokat változatlanul növekedési kockázatok árnyékolják be, elsősorban is az euróövezeti pénzügyi válság ismételt fellobbanásának a veszélye, illetve az ukrajnai konfliktus lehetséges eszkalációja. Számolni kell mindemellett a konjunkturális fékező hatású deflációs folyamatok kialakulásának a veszélyével is az euróövezetben - mutat rá a DIW Berlin gazdasági prognózisa.

A DIW Berlin előrejelzése szerint az idén 300 ezerrel növekszik a foglalkoztatottak száma Németországban, jövőre pedig további 200 ezerrel. A munkanélküliségi ráta az idén 6,4 százalék, jövőre 6,1 százalék lesz.

A kutatóintézet szakemberei szerint a szövetségi minimálbér bevezetése az aggodalmakkal ellentétben a jelek szerint nem volt negatív hatással a foglalkoztatás alakulására. A bérek és a nyugdíjak növekedése növeli a lakossági fogyasztást, amihez áttételesen az olajárcsökkenés is hozzájárul, mivel - a DIW szakértőinek a megítélése szerint - a lakosság az így keletkező megtakarítások egy részét más fogyasztási kiadásokra fordítja majd.