A japán meteorológiai ügynökség a térség elhagyására szólította fel a lakosokat a déli Kjúsú sziget egyes részein a napokban várhatóan félméternyi csapadékkal partot érő, szokatlanul erős tájfun miatt. Az amerikai haditengerészettel közösen üzemeltetett tájfun-előrejelző központ által "szupertájfunná" minősített, Nanmadol nevet viselő tájfun a legpusztítóbb trópusi viharnak bizonyulhat, amely az elmúlt évtizedekben Japánra lecsapott.

A Nanmadol az idei tájfunszezon 14. szélvihara Japánban. A tájfun középpontjában 200-270 kilométer/órás szélsebességet mértek. A meteorológiai hivatal előrejelzése szerint Kjúsú déli részén 500 milliméternyi eső is eshet vasárnap, míg a fő szigeten, a Tókai régió középső részén (Nagoja környékén) 300 milliméternyi.

A hivatal már órákon belül "különleges figyelmeztetést" adhat ki Kagosima prefektúrára és Kjúsú más részeire, Japán legdélebbi fő szigetére, mivel a térségekben magas hullámok és heves esőzések is várhatók. Ilyenre az Okinava-szigetlánctól északra fekvő prefektúrákban még nem volt példa.