Az IMF szerint még az eddig vártnál is áthatóbb és erőteljesebb recesszió érheti el a világgazdaságot: a tartósan magas és az összes termékcsoportot elérő infláció jelenti a legnagyobb problémát. A pénzromlás megfékezésére a monetáris politika világszerte szigorítással reagált, de a gyenge kínai növekedési lendületet, valamint az Ukrajna elleni orosz invázió okozta folyamatos ellátási zavarok is fokozzák egy recesszió kockázatát. 

A Nemzetközi Valutaalap a múlt hónapban már 2,7 százalékra csökkentette a 2023-ra vonatkozó globális növekedési előrejelzését a korábbi 2,9 százalékos prognózisról. A G20-ak vezetőinek indonéziai csúcstalálkozójára készített blogbejegyezésében az IMF azt írta, hogy a legutóbbi BMI-felmerések megerősítik, hogy a kilátások az eddigieknél is borúsabbak, különösen Európában. (Magyarországon a BMI szezonálisan kiigazított októberi értéke 53,1 pont, ami enyhe növekedésre utal.)

Az IMF szerint a feldolgozóipari és szolgáltatási tevékenységet mérő beszerzésimenedzser-indexek a 20-as csoport legtöbb nagy gazdaságában egyre erősebb pesszimizmust jeleznek. Mindez pedig arra utal, hogy a gazdasági tevékenység zsugorodni fog, miközben az infláció makacsul magas marad a legnagyobb konjunktúrákban. Az év elején szinte mindegyik G20-as országban javultak a BMI-mutatók, de az ukrajnai háború kezdete óta folyamatos a zsugorodás. Az IMF elemzése szerint a globális széttagoltság "a lefelé mutató kockázatok összefolyását" tetézi – írja összefoglalójában a Reuters.

"A világgazdaság előtt álló kihívások hatalmasak, és a gyengülő gazdasági mutatók további kockázatokat vetítenek előre" - mondta az IMF, hozzátéve, hogy a jelenlegi politikai környezet "szokatlanul bizonytalan".

Az európai energiaválság súlyosbodása erősen károsítaná a növekedést és növelné az inflációt, míg a tartósan magas infláció a vártnál nagyobb mértékű kamatemelésre és a globális pénzügyi feltételek további szigorítására késztethet minden jegybankot. Ez pedig a sérülékeny gazdaságok számára az államadósság-válság növekvő kockázatát jelentené a szervezet szerint,.

Az egyre súlyosabbá váló időjárási események szintén károsan hatnának a növekedésre az egész világon. Az aszályok, vagy villámárvizek a globális élelmiszerellátást fenyegetik, ez pedig újabb motorja lehet az inflációnak.