A globális növekedés jóval a történelmi átlag alatt marad az IMF vezetője szerint. 

„Arra számítunk, hogy 2023 újabb kihívásokkal teli év lesz, a globális növekedés 3 százalék alá süllyed, mivel a világjárvány, az ukrajnai háború és a monetáris szigorítás a gazdasági aktivitásra nehezednek” – mondta Krisztalina Georgieva egy kínai konferencián.

Az IMF vezetője hozzátette: még a 2024-re vonatkozó jobb kilátások mellett is jóval a 3,8 százalékos történelmi átlag alatt marad a globális növekedés.

Az is világos szerinte, hogy a pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok megnövekedtek.

A magasabb adósságszintek idején az alacsony kamatlábak hosszú ideig tartó időszakából a gyors átmenet a sokkal magasabb kamatlábakra elkerülhetetlenül stresszt és sebezhetőséget generál, amint azt néhány fejlett gazdaság bankszektorának közelmúltbeli fejleményei is jól mutatják – emelte ki Krisztalina Georgieva a Politico beszámolója szerint.

A politikai döntéshozók határozottan reagáltak a pénzügyi stabilitást fenyegető veszélyekre, ami bizonyos mértékig segítette is a piaci stressz enyhítését, de a bizonytalanság nagy, ami miatt az IMF vezetője szerint muszáj lesz fenntartani az éberséget.

Rivális gazdasági blokkok és geoökonómiai széttöredezettség

Krisztalina Georgieva figyelmeztetett a geoökonómiai széttöredezettség kockázatára is, amely elmondása alapján a világ rivális gazdasági blokkokra szakadását jelentheti, egy veszélyes megosztottságot, amely mindenkit szegényebbé és kiszolgáltatottabbá tenne.

Ezek a tényezők együttesen azt jelentik, hogy a világgazdaság kilátásai középtávon valószínűleg szerények maradnak

– húzta alá az elnökasszony.

Krisztalina Georgieva a pekingi Kínai Fejlesztési Fórum második napján beszélt. A háromnapos, évente megrendezett esemény a politika és az üzleti élet találkozója, ahol a kínai politikai vezetők olyan nyugati nagyvállalatok tucatnyi vezérigazgatóival találkoznak, mint például a Siemens, a Mercedes-Benz és az Allianz.

„Szerencsére a világgazdaságról szóló hírek nem csak rosszat jelentenek. Láthatunk néhány zöld hajtást, többek között Kínában is” – zárta gondolatait az IMF-vezér, megemlítve, hogy Peking idén a globális növekedés mintegy harmadát adhatja majd.