Európa ipari központját, Németországot a feldolgozóipari vállalatok kivándorlási hulláma fenyegeti, miután a vegyipari és az acélipari gyártókat, illetve az autóipari beszállítókat rettenetesen megviselik az égbe emelkedett energiaköltségek - írja Bloomberg. Az áram és a földgáz ára két hónap alatt a duplájára nőtt, az elektromos energia egy évre előretekintő ára 540 euró megawattóránkén - szemben a két évvel ezelőtti 40 eurós egységárral.

Ennek nyomán Ralf Stoffels, a légiipari beszállító BIW Isolierstoffe GmbH vezetője a német ipar leépülésétől tart. Ezt támaszthatja alá az a helyzet is, hogy az ősz eleji szállítású gáz ára 241 euró/MWh, ami tizenegyszer magasabb az év hasonló időszakában megszokott árnál.

Nagy a hallgatás

Enyhén szólva nem verik nagy dobra a német vállalatok, hogy súlyos sérülések jelentek meg versenyképességükön. Az év első felében a vegyi anyagok importja 27 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - bányászta ki az Oxford Economics kutatóintézet a hivatalos német adatokból. Eközben a vegyipar termelése júniusban nyolc százalékkal maradt el a decemberitől.

Az IMF szerint a német gazdaság fog a legrosszabbul teljesíteni a világ legfejlettebbet hét országa közül idén. Az ok jól ismert: a német vállalatok vannak a legjobban kiszolgáltatva az orosz gáz felhasználásának. Az energiaköltségek magas szinten maradása megváltoztathatja Európa gazdasági térképét - véli Simone Tagliapietra a brüsszeli Bruegel kutatóintézet vezető kutatója. Egyes ágazatok újragondolhatják európai jelenlétüket.