A legélesebben az amerikai AP hírügynökség fogalmaz, amely szerint Orbán és Áder közeli kapcsolata garantálja, hogy a Fidesz tetszése szerint, zavartalanul fogadhatja el a törvényeket. A választás bizonyosan tovább élezi a viszonyt Budapest és Brüsszel között. Az EU és civil szervezetek attól tartanak, hogy Orbán és a Fidesz olyan hatalmat épít ki, amely korlátozza az alapvető szabadságjogokat egy európai uniós országban - emlékeztet a hírügynökség, amelynek tudósítását átvette a vezető konzervatív amerikai napilap, a Washington Post.

Áder beszéde az AP szerint erősítheti ezeket a félelmeket, mivel nacionalista imázselemeket tartalmazott. "Azt üzenem a szomszédos országoknak, európai uniós és NATO-szövetségeseinknek, hogy barátságot és tiszteletet ajánlunk nekik - ami egyben azt is jelenti, hogy ugyanezt várjuk el viszonzásképpen A szülőföld mindenek felett" - idézi a szöveget a hírügynökség.

A lojalitás volt a fő szempont

Áder megválasztásának fő kritériuma a kormányzó többséghez való lojalitás volt - mondta az AP-nek Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője. Ha Áder Jánost értékeljük, akkor azt mondhatjuk, hogy ez az ember megfelel a pártkatona minden feltételének - nyilatkozta a hírügynökségnek Mesterházy Attila, a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP elnöke.

A tudósítás ezt követően felhívja a figyelmet arra, hogy Áder az első olyan elnök, akit az új alaptörvény életbe lépése óta államfővé választanak, majd megismétli az alkotmánnyal szembeni alapvető bírálatokat. Senki sem felelhet meg egyszerre annak az elvárásnak, hogy őrizze a jog uralmát, a súlyok és ellensúlyok rendszerét, és egyben kövesse az új alaptörvényt - mondta az AP-nek Kerék-Bárczy Szabolcs, a Szabadság és Reform Intézet igazgatója.

A hírügynökség emlékeztet rá, hogy Áder készítette el az erősen vitatott új bírói rendszer és választási törvény tervezetét.