Az ifo (Münchner Institut für Wirtschaftsforschung) szerint tartani kell attól, hogy sok menekült nem tud elhelyezkedni az óránkénti bruttó 8,5 eurós minimálbér mellett, "mert egyszerűen túl alacsony a termelékenysége". Ezért csökkenteni kell a minimálbért - javasolja a kutatóintézet, amely szerint a menekültek miatt az államnak 10 milliárd euró plusz kiadása keletkezik. Hasonló nagyságrendről szólnak a kormányzati becslések is.

Az ifo a számításaiban nem vette figyelembe a képzés, oktatás költségeit, pedig a menekültek munkába állításához az államnak a német nyelvi képzésre és a szakmai képzésre is kell költenie, ami tovább növeli a kiadásokat - írta a frankfurti újság.

A menekültek származási országaiban jellemzően magas az analfabetizmus, például Afganisztánban meghaladja az 50 százalékot a 14-29 éves korosztályban. A felsőfokú végzettségűek aránya pedig még a viszonylag fejlett Szíriában is 6 százalék. Ezenfelül a végzettségek sok esetben nem egyenértékűek - ismertette a lap az intézet elemzését.

A kutatók ellenzik a Hartz IV ellátás (a munkanélküli ellátás leggyakoribb formája) összegének emelését, mert ez szerintük csökkentené az ösztönzést a munkavállalásra a menekültek körében.

Az ifo abból indult ki az előrejelzés összeállításakor, hogy az idén 800 ezer menekült érkezhet Németországba - olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.