Emelkedtek a japán kereskedőházak részvényei a tőzsdén, miután Warren Buffett, a Berkshire Hathaway elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy növelni kívánja részesedését.

Nagyon büszke vagyok az ország vezető kereskedelmi csoportjaiban lévő részesedéseimre

– mondta Warren Buffett a Nikkei című lapnak adott interjújában.

Buffett cége 2020-ban hozta nyilvánosságra, hogy valamivel több mint 5 százalékos részesedést szerzett Japán öt vezető kereskedőházának (Itochu, Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo és Marubeni) mindegyikében.

A vezérigazgató elmondta, hogy más japán vállalatokba történő további befektetések „mindig megfontolás tárgyát képezik”.

Jelenleg csak öt kereskedelmi vállalat a miénk. Mindig van néhány, amin gondolkodom

– tette hozzá.

Tavaly szeptemberig az üzletember több mint 4 milliárd dollár értékben vásárolt részvényeket a világ legnagyobb chipgyártójában, azonban ezek 86 százalékát tovább is értékesítette a 2022-es év végéig.

A TSMC-t jól menedzselt vállalatnak nevezte, de hozzátette, hogy „vannak jobb helyek, ahová el tudja helyezni a tőkét”.

Berkshire részvényportfóliójának értéke nagyjából 350 milliárd dollár,

  • a portfólió 41 százalékát az Apple adja,
  • a második legnagyobb befektetés 10,8 százalékkal a Bank of America.

A részvények mellett 100 milliárd fölötti készpénzállománnyal is rendelkezik, így bármikor eszközölhet új vételeket, miközben évről évre saját részvényt is vásárol, növelve ezzel a részvényesi értéket.

A 92 éves legendás befektető elmondta, hogy nyitott az üzletekre a japán kereskedőházakkal, amelyek maguk is befektető társaságok. Partneri kapcsolatot szeretne kiépíteni minél többel és akár jenkötvények kibocsátását is elképzelhetőnek tartja.

A Berkshire Hathawaynek a tavaly novemberi hatósági adatok szerint mind az öt kereskedőházban több mint 6 százalékos részesedése van.

A legtöbben inkább kihagyják a japán piacot

Nem minden befektető szereti a japán kereskedőházakat, mivel működésük túl bonyolult ahhoz, hogy megértsék.

  • Lényegében diverzifikált befektetési társaságokról van szó, amelyek az ásványi anyagoktól és energiától kezdve az élelmiszerekigkiskereskedelemig és az egészségügyig számos iparágban jelen vannak egyszerre. De Buffett számára nyilvánvalóan ez a sokszínűség jelenti a vonzerőt.
  • Növelik Japán vonzerejét a részvény-visszavásárlások és a magas osztalékfizetések – mondta az üzletember.

Az interjú publikálását követően a kereskedőcégek részvényei azonnal emelkedni kezdtek:

  1. Marubeni: +3,6%
  2. Sumitomo: +2,8%
  3. Itochu: +2,4%
  4. Mitsui: +2,0%
  5. Mitsubishi: +1,7%

Sok nagyvállalatban rendelkeznek részesedéssel

Warren Buffett társasága hajlamos arra, hogy kisszámú részvényre összpontosítson, amelyeket gondos kiválasztás után hosszú ideg megtartanak. A vállalat az 1980-as években például a Coca-Colában is vett részt, később pedig az Appleben is jelentős befektetővé vált.