Horvátország legkorábban 2024 végén áll át az elektronikus autópálya-díjfizetési rendszerre – közölte a horvát tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális minisztérium.

Oleg Butkovic miniszter a Vecernji List című horvát napilapnak elmondta, hogy teljesen megszűnik a fizetőkapus rendszer, helyette az automatikus rendszámtábla felismerő (ALPR) rendszerre, illetve a mikrohullámú adattovábbításra (DSRC) állnak át.

Az elektronikus útdíjszedés új modellje tehát kettős lesz.

A sofőrök választhatják majd, hogy egy kütyüt tartanak az autóban, amelyen keresztül vezeték nélküli technológiával figyelik az autópályára való ki- és behajtásukat, vagy regisztrálják a rendszámukat és egy leolvasó rendszer segítségével fizetik az útdíjat. 

A DSRC eddig is működött, az új rendszámtábla felismerő rendszert viszont a külföldi autók miatt fontos bevezetni. Az ALPR-hez egy applikációt kell majd letölteni, amit a bankkártyához kötnek: az autópálya-díj összegével a hitelkártyát terhelik majd meg – hasonló rendszer egyéként Portugáliában és Hollandiában működik.

Kép: Pixabay

Horvátország 2024. március 25-ig köteles lesz a járművekre kivetett díjakról szóló nemzeti szabályozását összhangba hozni az uniós irányelvekkel.

A zágrábi kormány ezt beépítette a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervbe, amely az elektronikus autópálya-díjfizetési rendszer projektjének finanszírozását is előirányozta 500 millió euró (198,5 milliárd forint) értékben – hangsúlyozták.

Így nem lesznek sorompók, torlódások az autópályán és sokkal gyorsabb lesz a forgalom

 – fogalmazott a miniszter.

Rámutatott: míg a fizetőkapus rendszer 200 jármű útdíjszedési kapacitásával rendelkezik egy óra alatt, addig az új rendszer akár 3000 jármű áthaladását is lehetővé teszi ugyanannyi idő alatt.