Egy vezető republikánus szenátus rendkívül durva támadást indított Donald Trump ellen, azt állítva, hogy az Egyesült Államok elnökének otthont adó Fehér Ház úgy működik mint egy idősgondozó - tudósított a Financial Times (FT). Ezzel arra utalt, amiről az elmúlt hónapokban számos újságcikk szólt: az elnök vezető beosztású munkatársai a külügyminisztertől a hadügyminiszterig egyszerűen figyelmen kívül hagyják főnökük megjegyzéseit, azokat felülbírálva igyekeznek irányítani szakterületüket.

A bíráló, Bob Corker, a kongresszus külügyi befolyásos bizottságának elnöke arra a twittercunamira válaszolt, amelyet az elnök indított ellene. Ebben Trump azt állította, hogy a Tennessee állambeli republikánus politikus könyörgött neki, hogy támogassa őt 2018-as újraválasztási kampányában, ám Trump elutasította, mert úgy véli, hogy negatív figura, aki útjában áll az elnöki program végrehajtásának. Nincs szükség olyanokra, akikben nincs politikai kurázsi - fejezte be Trump.

Másként emlékszik

Corker ezt követően egy lapinterjúban ennek éppen ellenkezőjét állította: Trump győzködte arról, hogy induljon azzal kecsegtetve, hogy teljes súlyával támogatni fogja. A szenátor egyébként már bejelentette, hogy nem kíván újraindulni posztjáért.

Az ügy előzménye Corker egyik múlt heti megjegyzése. A politikus azt állította, hogy Jim Mattis védelmi miniszter, Rex Tillerson, a külügyi tárca vezetője és John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke akadályozzák meg, hogy az USA káoszba süllyedjen.

Ezzel kapcsolódott ahhoz a kiszivárogtatáshoz, miszerint Tillerson még a nyáron azt mondta volna Trumpra, hogy idióta, s ezért szóba került, hogy az elnök esetleg felmentheti posztjáról. (A külügyminisztérium szóvivője tagadta a hírt.)

Régen minden jobb volt

Corker azok közé tartozik, akik a tavalyi elnökválasztáson Trump feltűnése után az elsők között álltak az ingatlanmágnás mögé, akit a republikánus párton belül is nagyon nehezen fogadtak el. Még az is felmerült, hogy ő lesz Trump mellett az alelnökjelölt.

A mostani szópárbajban a szenátor azt mondta, hogy az elnök úgy végzi a munkáját, mintha egy televíziós valóság show-ban szerepelne. Eközben olyan megjegyzéseket tesz más országokra, amelyek belesodorhatják az országot a harmadik világháborúba. Ezzel Trump Észak-Koreával kapcsolatos fenyegetéseire utalt.

Ez aggasztó

Aggaszt, amit csinál - mondta Corker. A kormány vezető tisztviselőinek az köti le az energiáit, hogy féken tartsák főnöküket. Ez nem csupán a jövőre visszavonuló szenátort, hanem sok republikánus kollégáját is idegesíti, és mindenkit aggodalommal kell, hogy eltöltsön, akinek fontos a nemzet sorsa.

Ezt megelőzően a twitteren azt írtja, hogy a Fehér Ház - sokak szerint az USA világhatalmi súlya miatt a világ közepe - olyanná vált, mint egy idősgondozó központ. Az elnöknek Corker szerint elgurult a gyógyszere, amikor azt állította, hogy ő könyörgött neki a támogatását kérve.

Lesz egy kis gond

A Tennessee állambeli szenátor támadása eddig a leggyűlölködőbb kirohanás republikánus oldalról Trump ellen - állapítja meg az FT. Az elnöknek még gondot okozhat a pártjával folytatott belső harc, mert a republikánusoknak hajszál vékony többségük van a szenátusban, miközben ambiciózus adóreformot akarnak elfogadtatni a demokrata ellenzék kihagyásával.

Ráadásul sok idő van még hátra a 2018-as időközi kongresszusi választásokig, ezért hiába jelentette be Corker a visszavonulását, még több mint egy évig jelentős hatást gyakorolhat a törvényhozás munkájára. Ebbe beleértendő a vállalati nyereségadó- és személyi jövedelemadó-csökkentéseket tartalmazó adócsomag elfogadása, éppen úgy, mint a nagyhatalmak és Irán között létrejött atomalku esetleges amerikai felülvizsgálatának ügye is.

(A nyitókép forrása: Michael Reynolds, EPA)