Sok a bizonytalanság, de az egyértelmű, hogy a feszültség gyorsan nő. Az európai szolidaritás eddig remekül teljesített az ukrán háború kapcsán. Természetesen azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök arra játszik, hogy megossza a tagállamokat, kihangsúlyozza az eltérő érdekeket. Mindig is így tett - mondta Adel El Gammal, az Európai Energiakutatási Szövetség (The European Energy Research Alliance) főtitkára az Euronews-nak.

Vannak olyan országok, például Magyarország is, amelyek földrajzi okokból kevésbé rugalmas helyzetben vannak. Az EU azon dolgozik, hogy a szankciókkal alkalmazkodni lehessen a tagállamok helyzetéhez, kivételeket lehessen tenni. Ameddig figyelembe veszik az EU keleti határán lévő néhány tagállam különleges szituációját, várhatóan egyik ország sem fogja megsérteni a szankciókat. Ha viszont ennek ellenére is ez történik, az nagyon komoly kihívást jelent az európai szolidaritásnak - fogalmazott a szakértő.

Fogyasszunk kevesebbet!

Van még egy dolog, amit sokan utolsóként említenek, de szerintem az elsők között kellene. Mégpedig azt, hogy mi, európai polgárok tudunk tenni a kereslet csökkentéséért.

Megvan a lehetőségünk arra, hogy érzékelhetően csökkentsük a saját fogyasztásunkat anélkül, hogy ez jelentősen befolyásolná a kényelmünket, az életszínvonalunkat. Ez azzal járna, hogy csökkentjük a megengedett sebességet az autópályákon, vagy kevésbé fűtünk vagy légkondicionálunk a lakásokban.

Nagy bajt okozna a teljes orosz gázstop

Nagyon súlyos hatásai hatásai lennének annak, ha Oroszország leállítaná a gázszállítást - fogalmazott Adel El Gammal,. A tervek szerint a fűtési szezonig a tárolókapacitások 80 százalékát fel kellene tölteni, ez ad valamennyi mozgásteret a télre, de nem eleget.

Leegyszerűsítve: a gázfelhasználás harmada a lakások fűtésére megy, harmada az iparnak, és harmada áram előállítására. Így szociális problémáktól kezdve a nehézipar ellátási láncainak összeomlásáig számos következménnyel kell számolnunk. Ha csökkentjük a felhasználásunkat, az segíthet. És ugyan nem támogatom a nukleáris energia másodvirágzásának gondolatát, azon érdemes elgondolkozni, hogy hogyan tudjuk a meglévő erőművek élettartamát meghosszabbítani. A hazám, Belgium most pont ezt csinálja, elhalasztotta két reaktor leállítását a válság miatt - tette hozzá a főtitkár.

Összességében úgy látja, hogy az energiahiány kora is vár ránk. A Föld országai gyorsan próbálják kivezetni a fosszilis tüzelőanyagokat, ami nagyon jó dolog, már korábban el kellett volna kezdenünk. De nem épült ki kellő mennyiségű helyettesítő kapacitás a megújulókból és az atomenergiából. A helyzet ezért az, hogy a kereslet, a gazdasági növekedés függvényében, meghaladhatja a globális kapacitásokat. Ez pedig magasan tartja az energiaárakat - mondta Adel El Gammal.