A svájci frank értékét védő árfolyamkorlát feladása után piaci spekulációk indultak azzal kapcsolatban, hogy az alpesi ország jegybank utána a dán központi bank is arra kényszerülhet, hogy feladja a korona árfolyamának védelmét. A dán fizetőeszköz értékét merev árfolyamon az euróhoz kötötték - ez gyengíti a koronát, aminek jó hasznát látják az észak-európai ország exportőrei.

Aki nagyobb összegeket tett fel erre a fogadásra, az egyelőre csalódhatott, ugyanis a dán jegybank egyelőre tartja az árfolyamot, más módszerrel, a kamatok változtatásával igyekszik visszaszorítani a korona iránti keresletet. Ennek jegyében mínusz 0,05 százalékról mínusz 0,2 százalékra módosították a bankban tartott betétek kamatát, azaz a korábbinál nagyobb díjat szednek azoktól a bankoktól, amelyek koronában a jegybankban helyezik el pénzüket betétben.

Nem adják fel

Persze ha mégis elesne a kötött árfolyam, és a dán fizetőeszköz felértékelődne, akkor ezzel együtt is kereshetnének ezeken a betéteiket. A dán központi bank, másik intézkedése az volt, hogy 0,2 százalékról 0,05 százalékra mérsékelte hitelkamatát. Ezzel arra ösztönzi a pénzintézeteket, hogy a korábbinál olcsóbban nyújtsanak koronakölcsönöket, amivel közvetve - a kereskedelmi bankokon keresztül - erősítheti a korona kínálatát.

A dán adósságok besorolása a lehető legmagasabb, AAA, ami már a 2008-2009-es pénzügyi válság, majd az azt követő európai adósságválság idején is arra ösztönözte a biztonságos befektetést kereső befektetőket, hogy Dániába vigyék a pénzüket.

Elemzők szerint a mostan döntésekhez az is hozzájárult, hogy az Európai Központi Bank január 22-én várhatóan erőteljes monetáris enyhítést hirdet meg, ami tovább gyengítheti az eurót. Emiatt még többe fog kerülni a korona árfolyamának védelme - állítja Niels Christensen, a koppenhágai Nordea bank elemzője. Szerinte ugyanis a dán központi bank tovább folytatja piaci beavatkozásait mindaddig, amíg erős marad a dán valuta iránti kereslet.