Hat, az Északi-tengerrel határos ország kedden megállapodást írt alá a kritikus víz alatti infrastruktúra külföldi szabotázstól és támadásoktól való védelméről.

A megállapodás – amelyet Belgium, Hollandia, Németország, Norvégia, az Egyesült Királyság és Dánia írt alá – célja az együttműködés megerősítése az energetikai infrastruktúra védelme és a biztonság növelése érdekében a régióban.

„Az Északi-tenger a megújuló energiaforrásokra és a nettó zéró energiára vonatkozó európai törekvések motorja, amely hozzájárul a kontinens energiabiztonságának megerősítéséhez” – mondta Andrew Bowie, a nukleáris és megújuló energiaforrásokért felelős brit miniszter. Szerinte ezért létfontosságú, hogy most és a jövőben is megvédjük a kritikus energetikai infrastruktúrát.

Dánia Éghajlat-, Energia- és Közműügyi Minisztériuma szerint az Északi-tenger a kritikus infrastruktúra csomópontjává válik, amely az európai országokat villamosenergia-kábeleken, gázvezetékeken és távközlési kapcsolatokon keresztül köti össze – írja a Politico

Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb határokon átnyúló kölcsönös függőség alakult ki - és ezzel együtt megnőtt a szabotázs és az ellenséges szereplők nem kívánt figyelmének kockázata

– közölte a minisztérium.

A dán minisztérium szerint az új északi-tengeri biztonsági megállapodás részeként az észak-európai országok felülvizsgálják a jelenlegi védelmi és biztonsági intézkedéseket, megosztják egymással az információkat és a tudást, valamint operatív szinten jelentik a vonatkozó információkat. A megállapodás főként az ellenálló képességre és a megelőzésre összpontosít, és kiegészíti a NATO munkáját – áll Norvégia közleményében.