A mentőszolgálatok, a Dán Kereskedelmi Kamara alkalmazottai, köztük annak vezérigazgatója, Brian Mikkelsen is látták, amint nagyméretű festményeket cipeltek el a történelmi tőzsdeépületből, hogy megmentsék a műtárgyakat a lángoktól. A dán Nemzeti Múzeum 25 alkalmazottat küldött a helyszínre, hogy segítsenek a kulturális műtárgyak és festmények evakuálásában.

A historikus épületet, amelynek tornya négy sárkány egymásba fonódó farkát formázza, éppen felújítás alatt állt, és állványzatba burkolták, amikor a tűz kitört. A tető egy része beomlott, és a tűz az épület több emeletére is átterjedt – számolt be róla a Reuters.

Régi épületekben mindig szomorú a tüzet eloltani

–mondta a koppenhágai tűzoltóság főparancsnoka.

Mintegy 120 ember dolgozott a tűz megfékezésén, de azt csak 40 százalékban sikerült megfékezni, ezért a tűzoltás még legalább 24 órán át fog tartani. A rendőrség közlése szerint sérültekről nem érkezett jelentés. A hadsereg közlése szerint a Királyi Életvédelmi Gárda mintegy 90 sorkatonája segített a kordonok elkerítésében és az értéktárgyak biztosításában. A holland reneszánsz stílusú épület már nem a dán tőzsdének ad otthont, hanem a dán kereskedelmi kamara székhelyeként szolgál.

Nem segítettek a házőrző sárkányok a tetőn

Úgy képzelték, hogy sok aranyat termelnek majd Dániának, és ezért helyeztek el sárkányokat a tető fölé, mert a sárkányok köztudottan az aranyat őrzik. A torony tetején három korona is volt, amelyek Dánia, Norvégia és Svédország nagy királyságát jelképezték – mondta a Reutersnek Ulla Kjaer, a Dán Nemzeti Múzeum vezető kutatója, hozzátéve:

Ez a torony abszolút ikonikus, és nincs még egy ilyen a világon. A sárkányok jelenlétét a tetőn úgy tekintették, mint ami szimbolikusan megvédi a tőzsdét az ellenségtől, valamint a tűztől.

„Építészeti örökségünk egy fontos része lángokban állt és áll. A jellegzetes sárkánytorony generációkon garantálta, hogy Koppenhágát a tornyok városaként jellemezzék” – írta X. Frigyes dán király az Instagramon közzétett bejegyzésében.

Az épületet körülvevő állványzat megnehezítette a mentőszolgálat számára a lángokhoz való hozzáférést, a rézből készült tető pedig hőcsapdát okozott. Nem volt egyértelmű, hogy mi okozhatta a tüzet. A Dán Kereskedelmi Kamara, amely 1857 óta tulajdonosa az épületnek, azon dolgozik, hogy helyreállítsa azt IV. Keresztély dán király stílusában, aki a 17. században építtette az épületet.

400 év dán kulturális öröksége lángokban!

– írta Jakob Engel-Schmidt kulturális miniszter az X-en.

„Az épület tele van művészettel, amely sokat mesél a történelmünkről, arról, hogy kik vagyunk mi, mint nép” – tette hozzá a tárcavezető.