Franciaország a jövőben szigorúbb lesz a külföldi befektetések ellenőrzését illetően az ország stratégiai fontosságú iparágainak védelme érdekében – jelentette be Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a Bloomberg szerint.

Az érintett ágazatok körét kiterjesztik a kritikus nyersanyagok kitermelésével és feldolgozásával foglalkozó vállalatokra. Ezen kívül az ellenőrzéseket a jövőben a külföldi cégek franciaországi fióktelepeit is érintik majd, hogy kevesebb lehetőség maradjon a kontroll kijátszására.

A küszöbérték továbbra is a 10 százalék marad, akkor kell szigorú ellenőrzésekre számítani a stratégiai vállalatoknak, ha ennél nagyobb részesedés kapcsolódik nem európai jogalanyhoz.

Soha nem volt még ilyen nagy a kockázata annak, hogy a technológiáinkat és a tudásunkat kihasználják

– mondta Le Maire. Hangsúlyozta, Franciaországnak nem éri meg pénzt fektetni a csúcstechnológiákba, a legjobb tudósai képzésébe és a 4.0 iparágakba, ha aztán mások mindezt ellopják.

Az intézkedés vélhetően nem igazán erősíti majd a vágyat a külföldi befektetőket, hogy Franciaország felé kacsintgassanak. Ahogy az sem, hogy egy februári felmérés is rámutatott: Franciaország még mindig borzasztóan megsarcolja a vállalatokat. A termelési folyamatokra és a hozzáadott értékére kivetett – gyűjtőnéven termelési adóknak hívott – közterhek az Európai Unióban Franciaországban a második legmagasabbak – derül ki a Montaigne Intézet és a Mazars könyvvizsgáló cég közös felméréséből.

„Franciaország ilyen téren nagyon le van maradva” – mondta a Montaigne kutatási koordinátora, Lisa Thomas-Darbois. Rámutatott, ezek az adóterhek csökkentik a vállalatok versenyképességét, visszavetik a növekedést, mindezt pedig végső soron azért kell vállalniuk, hogy az államháztartást finanszírozzák.

Franciaországban a vállalatokra kivetett adók 2021-ben összességében a GDP 3,8 százalékát tették ki, míg az uniós átlag 2,5 százalék volt.