A Bloomberg jelentése szerint a földgáz európai ára már öt napja csökken, mivel Európa sikeresen válik le az orosz energiahordozóról. A kereslet csökken, miközben a kínálat továbbra is erős, köszönhetően az lng-nek és a Gazprom Ukrajnán és az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő folyamatos szállításainak.

Európa néhány hónappal ezelőtt az amerikai cseppfolyósított földgáz legnagyobb vásárlójává vált, mivel igyekezett csökkenteni az orosz gáztól való függőségét még az ukrajnai orosz invázió előtt. Ez nemcsak a gázárak, hanem az lng-szállítóhajók árainak megugrását is eredményezte, amelyek nemrégiben az elmúlt évtized legmagasabb szintjét érték el.

Az alacsonyabb kereslet ellenére a gázárak Európában továbbra is meglehetősen magasak, mivel az importőrök igyekeznek feltölteni tartalékaikat a következő fűtési szezon előtt. Néhányan közülük rosszabbul járhatnak, mint mások, mivel a Gazprom felfüggesztette a szállításokat Lengyelországba, Bulgáriába, Hollandiába és Dániába, mivel azok nem voltak hajlandók rubelben fizetni a gázért – írja az Oilprice.com.

Az alacsonyabb áraknak hála például Európa legnagyobb gázfogyasztója, Németország jelentősen növelni tudta tartalékait, amely segíti a felkészülést a téli fűtési szezonra.

Ennek ellenére a legtöbb nagy gázvásárló, amely az európai országokat a Gazpromtól látja el földgázzal, elfogadta a Gazprom fizetési feltételeit, így biztosítva a folyamatos gázellátást. A Bloomberg által idézett, meg nem nevezett források szerint a Gazprom egyelőre nem valószínű, hogy más európai vevők ellátását is leállítja. Az elmúlt időszakban viszont így is 10 százalékkal csökkent a Gazpromtól importált földgáz mennyisége Európában.

A gázellátási hírekre érzékenyek az energiaárak

Viszont a piac még mindig aggódik, amit jól mutat, hogy a Bloomberg egy másik beszámolója szerint megugrottak a gázárak csütörtökön, amikor egy texasi lng-betáplálási ponton tűz ütött ki. De a hétvégére ez a sokk kisimult az áraknál.

Közben az EU-ban nyugtatólag hatott, hogy a hollandiai Groeningen mellett lévő gázmező 450 millió köbméternyi gáztartalékát lehet, hogy mégis kitermelik, hogy ezzel is gyorsítsák Európa leválását az oroszokról. Bár itt még sok vita lesz a kitermelésről.

Az EU árszabályozást vezetne be az orosz gázimportra

Az Európai Unió azonban továbbra is eltökélt az orosz gázimport csökkentése mellett. Az Európai Bizottság vonakodik attól, hogy teljes embargót vezessen be a nyersanyagra, de nemrégiben elkezdte megvizsgálni, hogy az importált orosz gáz árára felső határt szabjon. Az elképzelés célja egyrészt az EU-s gázárak csökkentése, másrészt Oroszország földgázeladásból származó bevételeinek csökkentése, egyfajta büntetésként Moszkva ukrajnai inváziójáért. Brüsszel terve komoly csapást jelenthetne a Gazpromnak, amelynek nincs infrastruktúrája, hogy például Ázsia felé exportálja az európai földgázkészleteit. Tehát ha az EU képes lenne ársapkázni az orosz exportból vételezett földgázt, akkor azzal egyszerre oldaná meg saját energetikai problémáit és szorítaná sarokba az oroszokat.