Goldman Sachs Group közgazdászai közölték, hogy most arra számítanak, hogy az amerikai jegybank 5 százalékra emeli a kamatlábakat, ami magasabb, mint amit korábban jósoltak. Erre nem a most következő novemberi emelésen kerülhet sor, hanem csak jövő márciusban.

A Federal Reserve intenzív kamatemeléseket hajtott végre idén, hogy megfékezze az elmúlt 40 év leggyorsabban növekvő inflációját. Az amerikai jegybank március óta a nulla közeli szintről a jelenlegi 3,00 és 3,25% közötti szintre emelte az egynapos irányadó kamatlábat, ami az elmúlt több mint egy generáció óta a leggyorsabb ütemű szigorítás.

A jegybank márciusban 4,75-5 százalékos sávba emeli irányadó kamatlábát, 25 bázisponttal többre, mint korábban várták – írták Jan Hatzius vezette közgazdászok egy kutatási jelentésben a Bloomberg szerint.

A Goldman arra számít, hogy az új csúcshoz vezető út 75 bázispontos emelést tartalmaz a jövő héten, 50 bázispontos emelést decemberben, valamint 25 bázispontos emelést februárban és márciusban.

Három ok, hogy a magyar gazdaság is szenvedjen

A közgazdászok három okot említettek arra, hogy a Fed február után is emelést vár: A "kényelmetlenül magas" infláció, a gazdaság lehűtésének szükségessége a költségvetési szigorítás végével és az árhoz igazított jövedelmek emelkedésével, valamint a pénzügyi feltételek idő előtti lazításának elkerülése.

Mindez várhatóan az amerikai kötvényhozamok további emelkedésével járhat. Ha ez megtörténik, akkor a tőke a részvényekből, a feltörekvő piaci befektetésekből az amerikai állampapírok felé mozdulhat el, mivel ezek biztosabb befektetések. Ha ez megtörténik – ahogy idén tapasztalható volt –, akkor a tőkekiáramlás a forinthoz hasonló valuták gyengülését jelenti.

Az importkitett gazdaságokban – ipari szempontból Magyarország is ilyen – az árak emelkedéshetnek indulhatnak, mivel a világkereskedelem dollárban denominált. A forintgyengülés mellett ez az inflációs nyomást is növelheti.