A befektetési alapok a bankok bizonytalan pénzügy helyzete miatt hitelhez nehezen, vagy egyáltalán nem jutó dél-európai vállalatokat finanszíroznák - mondta a DIW (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung) vezérigazgatója Marcel Fratzscher a német Spiegel lapnak adott interjúban. A vállalatok finanszírozásához szükséges "háromjegyű milliárd eurós" összeget az alapok az uniós tagállamok által garantált saját kötvények kibocsátásával teremtenék elő.

"Európa egyik gyengesége a magánbefektetések hiánya" - mutatott rá Marcel Fratzscher az interjúban. A DIW kutatásai szerint az euróövezetben a gazdasági teljesítmény két százalékának megfelelő beruházás hiányzik, ami abszolút számokban mintegy 200 milliárd eurónak felel meg. Még az olyan sikeres országok is túl keveset ruháznak be, mint Németország.

A beruházások alapokból történő finanszírozásának meg lenne az az előnye is - mutatott rá a DIW vezérigazgatója -, hogy nem ütköznének az EU stabilitási és növekedési paktumának kikötéseibe.

"Szükség lenne valamiféle új impulzusra, hogy lendületet tudjunk adni a krízisországokban a gazdasági növekedésnek és hogy elkerülhessünk egy újabb recessziót" - hangsúlyozta a DIW gazdaságkutató intézet vezére.