Görögország és négy másik uniós ország csütörtökön közös kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, hogy vizsgálja meg a gázárak emelkedésének két tényezőjét is. Azt is kérik, hogy Brüsszel tegyen javaslatot lehetséges megoldásokra a növekvő energiaköltségek megfékezése érdekében – közölte a görög energiaügyi minisztérium a Reuters szerint.

Az Európai Unió a jövő héten javaslatokat tesz közzé a közös gázvásárlás hónapokon belüli elindítására és egy alternatív gázár-összehasonlító referenciaérték kidolgozására, de az uniós országok szerdai találkozóján nem dőlt el, hogy a csomag tartalmaz-e gázárplafont. Az új referenciaértékre azért van szükség, mert a holland gáztőzsdén a TTF-index egyben kezeli a vezetékes földgázt és az LNG-t, viszont ez torzítja mind a kettő árfolyamát. Az Európai Bizottság célja az lenne, hogy mivel a spotpiacokon már sokkal fontosabb az LNG, miután az orosz Gazprom már a legtöbb gázvezetéket elzárta. 

Kicsit továbblépnének Brüsszelnél

Az Európai Unió végrehajtó testületének csütörtökön címzett levelükben Görögország, Olaszország, Belgium, Hollandia, Lengyelország és Olaszország energiaügyi miniszterei azt javasolták, hogy jogi és/vagy szabályozási uniós intézkedéssel módosítsák a hollandiai TTF (Title Transfer Facility) gázárra való hivatkozásokat a vonatkozó szerződésekben. Vagyis lényegében tovább lépnek eggyel a referenciaszámítási mód újragondolásán, mert a megkötött szerződéseknél is kérnek egy újraszámolási rendszert.

A miniszterek azt is szeretnék, ha az EU megvizsgálná a nagykereskedelmi gázárak felső határának bevezetési lehetőségét. A gázársapka mellett kérik egy külön mechanizmus kialakítását a kereslet és a kínálat összehangolására, ha az árplafon túllépése esetén a tőzsdén kívüli ügyletek és a tenderek útján történik.

A holland gáztőzsdén egyébként már 55 százalékot estek a gázárak augusztus vége óta. A magyar rezsicsökkentést meghatározó index ugyan most lejjebb van, de emelkedő pályára lépett a CEEGEX.