Ahogy lassan, de biztosan haladnak a tárgyalások Irán nukleáris programjának korlátozásáról, úgy irányul egyre több figyelem arra, hogy a perzsa állam jelentős felhalmozott olajtartalékokkal rendelkezik, amelyek a tárgyalás sikeres befejezése után gyorsan a világpiacra kerülhetnek – derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Nagyjából 93 millió hordó nyersolaj és finomított kőolajszármazék van leraktározva jórészt tankhajókban a Perzsa-öbölben, Szingapúr és Kína térségében – derül ki a hajózást nyomon követő Kpler információszolgáltató cég adatiból. Egy másik hasonló vállalat, a Vortexa Ltd. 60-70 millió hordóra becsüli ezt a felhalmozott tartalékot. Emellett az országon belül szárazföldi tárolókban is lehet felhalmozott készlet.

Irán jelentős teherszállító flottát gyűjtött, amelynek tartalma gyorsan a piacra ömölhet – mondja John Driscoll, a JTD Energy Services Pte. Szolgáltató cég vezető stratégája, aki szerint legfeljebb a szállítási biztosítási ügyek elintézése késleltetheti ezt a folyamatot.

Kritikus időszak

A lehetséges új kínálat kritikus pillanatban jelent meg a láthatáron, ugyanis az EU majdnem minden tagállamára vonatkozó orosz olajembargó decembertől lép életbe. Erre készülve az USA kormánya azt tervezi, hogy október végén piacra dobja az ország kőolajtartalékának egy részét az árak kordában tartása érdekében.

Az iráni olaj várható megjelenése a nemzetközi olajpiacon – a felhalmozott készleté és hosszabb távon a friss kitermelésé is – megjelent a fekete arany szállítására kötött határidős üzletek árában. A kritikus pont az atomalku felújítása: ahogy az megtörténik ketyegni kezd az óra a szállítások megkezdéséig.

Az eredeti megállapodás, amit az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, Németország és Oroszország kötött Iránnal utat nyitott az iráni nukleáris fejlesztések külföldi ellenőrzése és korlátozása előtt cserébe azért, hogy megszűnjenek a perzsa ország elleni gazdasági szankciók.

Amerikai cikk-cakk

Ezt még Barack Obama adminisztrációja írta alá a teheráni vezetéssel, ám Obama utóda Donald Trump kilépett ebből, mert úgy vélte, hogy az iráni hadsereg rakétacsapatait és a Teherán által támogatott közel-keleti milíciákat is be kellene vonni egy Iránnal kötött egyezségbe. Joe Biden elnökké választása után felújították a tárgyalásokat, amelyek iráni források szerint biztosan elhúzódnak szeptemberig.

A Trump-adminisztráció egyoldalú szerződésbontása után az iráni olajkivitel napi egymillió hordóra csökkent – derül ki a Vortexa becsléséből. A legnagyobb vevő Kína lett, miután más országok az amerikai embargó miatt feladták vásárlásaikat. A Glodman Sach Group bankház szakértőinek pesszimista előrejelzése szerint egy sikeres megállapodás esetén is csak valamikor 2023-ban térhet vissza a perzsa állam a világpiacra.

Sok olaj jött Európába korábban

Ez elvileg segíthet Spanyolországnak, Olaszországnak és Görögországnak új forrást találni az orosz import kiváltására. Törökország is jól járhat és Teherán visszaszerezheti ázsiai vásárlókat is. Európába Trump lépése előtt 2017-ben naponta 748 ezer hordó érkezett Iránból, ami 2018-ra napi 528 ezerre csökkent. Ázsiába 1-1,2 millió hordót szállítottak.

Az Oilprice.com szerint Irán és Oroszország földgázkartell létrehozására törekszik, felismerve, hogy ennek az energiahordozónak várhatóan nőni fog a fogyasztása a jövőben, a kőolaj területén nehéz lenne egy ilyen összefogást elképzelni, mert a kínálat nagyobb, szerteágazóbb, a szállítás könnyebb és az olajellátási infrastruktúra jobban kiépített.