Szeptemberben az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értéke 58,7 pontra, 7 havi mélypontra csökkent az augusztusi 61,4 pontról. A szolgáltatóipari BMI 56,3 ponton 4 havi mélypontot ért el szeptemberben az előzetes érték alapján az augusztusi 59,0 pont után. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával képzett kompozit BMI 56,1 pont lett szeptemberben, ami 5 havi mélypontnak felel meg az augusztusi 59,0 pont után - áll a jelentésben.

Elemzők mindhárom index esetében csökkenést vártak szeptemberre az augusztusihoz képest, de a ténylegesnél kisebb mértékűt. A feldolgozóiparira 60,3 pontot, a szolgáltatóiparira és a kompozit indexre pedig egyarán 58,5 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

"A szeptemberi előzetes BMI adatok a gazdasági növekedés lassuló ütemével párhuzamosan emelkedő árak együttes hatását tükrözik" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

"Egyrészt lehetett ugyan számítani a növekedési ütem némi lehűlésére a nyári hónapokban tapasztalt két évtizedes csúcshoz képest, másrészt a vállalatokat egyre inkább kezdik aggasztani a beszállítói láncokba jelentkező fennakadások, az alapanyagok ellátási hiánya és emelkedő ára. Már nem csak a feldolgozóiparban, de a szolgáltatóiparban is kezdik akadályoztatva érezni magukat a vállalatok, és hogy termelésük és szolgáltatásuk korlátozásával ügyfeleket veszítenek el" - magyarázta az elemző.

"A lassulással együtt is azonban a növekedési ütem még lendületesnek mondható, bár az elkövetkező hónapokban további lassulásra lehet számítani, amennyiben az áremelkedés üteme és az ellátási nehézségek terén nem mutatkozik javulás" - mondta Chris Williamson.