Kim Dzsongun észak-koreai diktátor súlya a népért érzett felelősség és aggódás nyomán csökkent szó szerint látványosan – állította a róla készült, az állami televízióban nemrégiben bemutatott propagandafilm, ám a külső megfigyelők nem vették meg ezt a magyarázatot. Ezzel szemben ez a fajta „hivatalos beismerés” a vezér fogyásáról sokadszor is felerősítette a spekulációkat a diktátor egészségi állapotáról és ezzel összefüggésben a posztsztálinista rezsim jövőjéről – derül ki a Financial Times cikkéből.

Az észak-koreai vezetőről tudni vélik, hogy nincs különösebb kifogása az alkoholfogyasztás és a dohányzás ellen, miközben családjában gyakran előfordul a cukorbetegség és a szívbetegségek. Amikor 2012 nyarán néhány hét alatt látványosan fogyott, azonnal elindultak a spekulációk az egészségi állapotáról a rejtőzködő országot figyelő szakértők és hírszerzőügynökségek körében. Ezzel kapcsolatban egy sajátos hír is kiszivárgott a sajtóba.

A rezsim oly mértékben titkolja Kim Dzsongun egészségi állapotát, hogy amikor küldöttsége élén elutazott Donald Trump korábbi amerikai elnökkel tartandó csúcstalálkozóira, külön vécét is vittek magukkal, hogy ne használja a szállodák anyagcsere céljára rendelkezésre álló szolgáltatásait. Attól tartottak ugyanis, hogy a külföldi titkosszolgálatok azok átvizsgálásával (minták gyűjtésével) információt szerezhettek volna erről a kényes témáról.

Északkelet-Ázsia biztonsága jelentős mértékben függ Észak-Korea vezetésének állapotától, ez pedig alapvetően attól függ, milyen egészségnek örvend a vezér – mondja Colin Zwirko, a szöuli NK Pro információs szolgáltató vezető elemzője. Ezért számít olyan sokat Kim egészsége.

Beismerés

A propagandafilm elismeri, hogy az országban élelmezési válság van – ehhez kapcsolódóan tesz homályos célzásokat Kim Dzsongun drámai fogyására, amit a narrátor a kemény munkával magyaráz. Ugyanakkor ez abban az értelemben nem újdonság, hogy az állami televízió propagandistái korábban is igyekeztek megmutatni, amint a vezér töri magát népéért, például drámai zene kíséretében létrára mászik, illetve ahogy luxusautójával tengelyig behajt a sárba.

Az élelmiszerhiány beismerésével nem túloznak, az ország atomfegyverprogramja miatt bevezetett nemzetközi szankciók, a járvány kívül tartását szolgáló határzár, a hőség miatt gyenge tavalyi termés és a rövid, de pusztító árvizek miatt valóban komolyak a gondok. Az ENSZ becslése szerint az észak-koreaiak 40 százalékának bizonytalan az élelmiszer-ellátása, sokan alultápláltak. Főként a gyerekek és az idősek kitettek az éhezésnek.

Nem reformer

A szakértőknek azonban van két megjegyzésük ehhez a beismeréshez. Az egyik, hogy eközben persze nem mutatják meg, hogyan élnek az emberek Észak-Koreán kívül, a másik, hogy miközben a lakosság szenved, Kim nem mulasztotta el felújíttatni a családja rendelkezésére álló luxusingatlanok és hajók hálózatát. Zwirko szerint nem tudjuk, hogy Kim beteg-e, és ha igen mennyire súlyos az állapota, amit tudunk az az, hogy úgy tűnik, nem az a reformer, amit sokan vártak tőle tíz évvel ezelőtti hatalomra kerülésekor.