Uniós megállapodás született azzal a céllal, hogy visszaszorítsák az erdőirtásokat – írja a Bloomberg.

Az Európai Parlament (EP) és tagállamok is rábólintottak már az új szabályzatra, amely alapján az EU területén pálmaolajjal, marhahússal, faanyaggal, kávéval, kakaóval, gumival, szójával, csokoládéval, bútorral vagy nyomtatott papírral kereskedő vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy a termékük nem hozható összefüggésbe erdőirtással, az alapanyag nem ilyen területen termett vagy tenyésztették.

Az ezzel kapcsolatos javaslatot egyébként még szeptemberben fogadta el az EP, ezt követően került az Európai Tanács elé. Habár az uniós rendeletben nem nevezik meg Brazíliát mint az intézkedés célpontját, ám a szakértők egyetértenek, hogy a háttérben az amazonasi esőerdő drámai visszaszorulása áll. 2019 – Jair Bolsonaro elnökké avatása – és 2021 között összesen 33 800 négyzetkilométernyi részét irtották ki az őserdőnek a brazil űrkutatási intézet (INPE) szerint, évente átlagosan 11 ezer négyzetkilométernyit, amit nagyobb, mint Belgium. Idén pedig eddig 7555 négyzetkilométer erdőrész semmisült meg.

Az őszi brazil elnökválasztáson Luiz Inácio Lula da Silva győzedelmeskedett, aki a kampányidőszakban hatalomra kerülése esetén határozott fellépést ígért az Amazonas irtásával és a klímaváltozással szemben.

Az uniós megállapodást a WWF (World Wide Fund for Nature) "úttörő" rendeletnek nevezte. A civil természetvédelmi szervezet hangsúlyozta, hogy Európa számlájára írható például a kontinens országainak gumiigénye miatt összesen 520 négyzetkilométernyi erdő pusztulása Nyugat-Afrikában az ezredforduló óta.

Kétség sem fér hozzá, ez a jogszabály elhallgattat majd néhány láncfűrészt, és megakadályozza, hogy a cégek erdőirtásból profitáljanak

- mondta a Greenpeace szóvivője, John Hyland, hozzátéve, hogy a jövőben az EU-nak muszáj lesz szélesítenie a spektrumot és nemcsak az erdők, hanem az egész természet védelmére is koncentrálni rendeletek formájában.