A tordai Aranyos ipari parkban vásárolt meg egy 10 hektáros telket a német Stada gyógyszeripari vállalat - írja a Maszol. A cég gyógyszergyárat épít a területen, melyben az előzetes tervek szerint 2024 októberében kezdődik majd el a termelés.

Tíz év óta ez az első, külföldi befektető által végrehajtott zöld mezős gyógyszeripari beruházás Romániában. Erdélyben csökkent a gyógyszergyárak száma, azt követően, hogy 2014-ben a GlaxoSmithKline bezárta a brassói Europharmot.

„Azért választottuk Tordát, mert a Stada-csoportnak stratégiailag fontos zóna szívében fekszik. Közel van a temesvári raktárunkhoz, ami idén készül el, a szerbiai termelő egységeinkhez és a tesztelési laboratóriumunkhoz is, mely globálisan szinten szolgálja ki a Stada-csoportot. A gyár földrajzi elhelyezkedése könnyen elérhetővé teszi valamennyi európai piacot” – mondta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Mihai Fugarevici, a cég romániai leányvállalatának a vezérigazgatója.

A 30 ezer négyzetméteres üzemben kilenc gyártósor lesz, melyek mellé idővel további hármat állíthatnak még be. Ezekről évi 100 millió doboznyi termék kerül majd le, porok, tabletták és kapszulák formájában, receptre-, illetve szabadon vásárolható gyógyszerek egyaránt. A termelés zömét exportálni fogják.

A gyárban 375 alkalmazott fog dolgozni, 64 állást már idén betöltenek. A Stada tájékoztatása szerint a beruházás értéke 48,3 millió euró (17 milliárd forint, egy focistadion ára), amiből 20 millió az állami támogatás.