Németország 200 milliárd eurót (80 billió, azaz 80 ezer milliárd forintot) szán arra, hogy támogassa a vásárlókat és a vállalatokat az energiakrízis közepette – írja az Associated Press. Olaf Scholz német kancellár elmondta, egy olyan gazdaságstabilizálására szolgáló alapot indít újra a kormány, amelyet korábban a gazdasági válság és a koronavírus idején használtak.

Christian Lindner pénzügyminiszter hangsúlyozta, az intézkedés nem ró további rendszeres hitelfelvételt az államra, Németország "határozottan nem lép Nagy-Britannia nyomdokaiba".

Mindeközben a német szövetségi statisztikai hivatal sokkoló inflációs adatokat tett közzé: szeptemberben a fogyasztói árak 10 százalékkal ugrottak meg éves viszonyításban. Ilyen mértékű növekedést még soha nem regisztráltak az országban, a szakértők ennél mérsékeltebb, 9,4 százalékos emelkedést prognosztizáltak az augusztusi 7,9 százalékos eredmény után. A harmonizált fogyasztói árindex (HCIP) éves bázison 10,9 százalékkal nőtt szeptemberben, szintén felülmúlva a szakértői 10 százalékos várakozásokat.

Az ING elemzői szerint nem meglepő, hogy drámaian megugrottak az árak Németországban a tankolási kedvezmény és a 9 eurós havibérlet kivezetésével, és a továbbiakban is emelkedő tendenciával számolnak.