Tüntetéssel búcsúztatta az óévet a slatinai Alro alumíniumkombinát szakszervezete, az Aluministul - derül ki a Maszol cikkéből.

A megmozdulás oka, hogy a vállalat részleges leállítása miatt kényszerszabadságra küldenek 1300 dolgozót. A cégvezetés a termelési kapacitás 60 százalékos csökkentéséről határozott a közelmúltban, mivel az áram horribilis ára miatt jelenleg nem kifizetődő az alumíniumgyártás.

Az Aluministul közleményben fordult a kormányfőhöz, azt kérve tőle, hogy mentse meg a román ipart. Constantin Popescu szakszervezeti elnök azt állítja, hogy korábban már kérték az államfőtől és a kormánytól is, hogy tegyenek lépéseket az Alro érdekében, azonban semmi sem történt. A termelési kapacitás leépítésének hosszan tartó következményei lesznek, állítja a szakszervezet, a kemencék és az elektrolízis-berendezések újraindítása ugyanis százmilliós nagyságrendű befektetést feltételez.

Az Alro a legnagyobb hazai áramfogyasztó, 2020-ban 3,22 terawattóra energiát használt fel, ami az ország teljes fogyasztásának több mint öt százaléka. A legnagyobb európai alumínium kombinátok közé tartozó Alro az utóbbi időben nem tudott elfogadható áron villanyáramot vásárolni, bár többször is próbálkoztak ezzel.