Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre jobban növekszik azoknak az orosz állampolgároknak a száma, akik az Ukrajna ellen indított orosz agresszió kezdete óta érkeztek Örményországba, és próbálnak örmény állampolgárságot szerezni - írja a Moscow Times. Ők is látják, hogy a háború elhúzódik, így romlanak az esélyeik a hazatérésre.

A 45 éves moszkvai Igor Plehanov, februárban érkezett a kaukázusi országba, és októberben folyamodott állampolgárságért, egy hónappal azt követően, hogy a moszkvai kormány elrendelte a katonakorú férfiak "részleges" mozgósítását hazájában. Mint mondja, úgy gondolta, ideiglenesen költözik át Jerevánba, de aztán úgy döntött, marad és vállalkozást indít. Ehhez jó ajánlólevél, hogy ha örmény állampolgár lesz.

Igor egy azok közül, akik nem csupán Örményországba utaztak a háború kezdete és a mozgósítás meghirdetése után, hanem ott is maradtak. Több tíz ezren vannak, cégeket alapítottak, saját vendéglőket, iskolákat és más intézményeket hoztak létre.

Majdnem 17,4 ezer külföldi nyújtott be örmény állampolgárság iránti kérelmet idén az év első kilenc hónapjában, több mint kétszerese a 2021. január-szeptemberi 8000-nek - derül ki az örmény rendőrség adataiból.

Örmény felmenőkkel egyszerű

A törvények szerint bárki folyamodhat örmény állampolgársághoz, aki legalább három éve él az országban és jól beszéli a nyelvet. A legtöbb új állampolgárságot kérő azonban arra támaszkodik, hogy örmény felmenőkkel rendelkezik, ami megkönnyíti a dolgot. Néhány hónap alatt célhoz lehet érni.

Az év első hat hónapjában kicsit több mint 372 ezer orosz érkezett az egyébként hárommillió lakosú Örményországba, ami több mint több mint kétszerese az egy évvel korábbi hasonló időszak kevesebb mint 160 ezres adatának - derül ki az örmény migrációs hivatal számaiból.

Letelepedési "kötvény"

A rendőrség 90 napra akarja rövidíteni az állampolgársági kérelmek elbírálását, a kormány fontolgatja, hogy állampolgárságot ajánl azoknak, akik legalább 150 ezer dollár (60 millió forint) befektetnek Örményországban. Az állampolgárság kényelmetlen velejárója, hogy behívhatják katonának az immáron örmény férfit, ha újra egymásnak esne az örmény és az azerbajdzsáni hadsereg.