Megérkezett a hollandiai Eemshaven kikötőjébe az első olyan tankhajó, amely Csehországnak szállított folyékony gázt (LNG) - idézte ČEZ energiaszolgáltató szóvivőjét, Roman Gazdíkot a Radio Praha. A hajó az Egyesült Államokból importált földgázt hozott a cseheknek, összesen 100 millió köbmétert.

Idén további hét szállítmányt vár az energiacég. Csehország bérel egy LNG-terminált az eemshaveni kikötőben, amelyek keresztül hosszabb távon annyi gázt akarnak importálni, amennyiből biztosíthatják az ország szükségletének egyharmadát, évi hárommilliárd köbméter gázt. Ezzel az eddig kizárólag Oroszországból érkező energiahordozó egy részét váltják ki.

Nem bízzák a véletlenre

Eközben a gázcsata másik frontján, a tárolásban is jól állnak a csehek: már a nyár közepére elérték a tárolók 80 százalékos feltöltöttségét. Ezzel rekordot állítottak be, mert soha addig nem sikerült ilyen gyorsan ilyen sok földgáz bespejzolni.

Csehország évente nagyjából 9,4 milliárd köbméter földgázt használ, amelynek 98 százaléka Oroszországból érkezik. Ezért döntöttek úgy, hogy ennek egy részét LNG-vel váltják ki, amit a hollandiai kikötőből pumpálnak le Csehországba. A kormány nem mulasztja el kihasználni az ebben rejlő PR-lehetőséget: Petr Fiala miniszterelnök személyesen is részt vett a hollandiai terminál átadásán augusztusban.