Az eurózóna inflációja továbbra is túl magas, és az Európai Központi Bank továbbra is kamatot fog emelni, hogy tompítsa a mögöttes árnyomást – mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke szerdán az Európai Parlamentben. Az EKB július óta összesen 300 bázisponttal emelte irányadó kamatát, s márciusban pedig újabb 50 bázispontos szigorítást ígért az infláció letörésére.

Összességében továbbra is erős a felfelé irányuló nyomás az árakon annak ellenére, hogy a hosszabb távú inflációs várakozások legtöbb mérőszáma jelenleg 2 százalék körül van

hangsúlyozta az elnök Strasbourgban. Az eurózónában az infláció januárban 8,5 százalékra esett az októberi 10,6 százalékos csúcsról, de az adat még korrigálásra vár, és a végső szám valószínűleg magasabb lesz, ha a német adatokat is hozzáadják – emelte ki a Reuters.

Lagarde megjegyezte, hogy az infláció a szolgáltatások és a nem energetikai szektor termékek esetében is magas volt, szerinte a magasabb kamatok hatékonyan foghatják vissza a keresletet, csökkentve az árnyomást. Kiemelte a bérnövekedést is, mint a tartós infláció lehetséges forrását. Az idén 5 százalék felettire várt bérnövekedés ugyanakkor még mindig csak a kieső reálkeresetet pótolja, de a nominális jövedelmek gyors emelkedése önerősítővé válhat, és hatással lehet a hosszabb távú kilátásokra is.

Nem zárható ki annak kockázata, hogy a magas infláció erősebben átgyűrűzik a bérekre is. Jelenleg nem látjuk semmi nyilvánvaló jelét egy önfenntartó bér-ár spirál kialakulásának, de ez nyilvánvalóan megtörténhet

– figyelmeztetett.

Az EKB ráadásul lehet, hogy nem kell igazán tartson a hitelezési költségek emelésének durva hatásaitól a reálgazdaságban. A Morgan Stanley elemzőinek friss becslése szerint az euróövezet ugyanis ellenáll a hitelfelvételi költségek további növekedésének, s ez megerősítette az euró várható árfolyam-alakulásával kapcsolatos optimista nézetüket.

A három hónapos kamatok és a 18 hónap múlva lejáró kamathatáridők közötti különbség az utóbbi időben mindenhol megfordult, kivéve az eurót. Ez annak a jele, hogy az EKB folyamatosan emelheti a kamatokat az infláció visszaszorítása érdekében anélkül, hogy túl sokat kellene aggódnia a gazdasági hatások miatt – mondta David Adams, a befektetési bank vezető devizastratégája a Bloomberg tudósítása szerint.

Az euró február eleje óta esett a dollárral és a fonttal szemben, miközben az opciós piacok azt jelzik, hogy a valuta további gyengülése várható. A Morgan Stanley stratégái szerint azonban az, hogy az európai jegybank tovább emelheti a kamatokat, hosszabb távon erősíti majd a közös devizát.