Áll a bál Iváncsán a helyi akkumulátorgyárban, ahonnan múlt hét pénteken egyszerre több száz alkalmazottat küldött el az SK On Hungary. A munkavállalói beszámolók alapján az érintett dolgozók ráadásul a műszak közepén „hidegzuhanyként” értesültek arról, hogy már csomagolhatnak is.

A Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke, Székely Tamás akkor azt nyilatkozta, hogy addigra másfél hete tárgyaltak a céggel a bérekről. Megállapodás ugyan a fizetésekről nem született, arra azonban ígéretet kaptak, hogy Iváncsán a saját dolgozókat nem bocsátják el.

A szakszervezet szerint a hirtelen jött elbocsátási hullám hátterében a keresletcsökkenés áll. 

Ezek után érthető módon úrrá lett a félelem az iváncsai akkumulátorgyár saját alkalmazásában álló munkavállalóin, hogy ők következnek, és nem csupán a munkaerőkölcsönzésen keresztül foglalkoztatott külföldi munkások szerződése szűnik meg azonnal, hanem őket is elküldik.

Megszólalt a cég: hűtik a kedélyeket

Az SK On Hungary csapata kedd délelőtt arról tájékoztatta lapunkat, hogy egész pontosan 609 külföldi vendégmunkás esetében szüntették meg a kikölcsönzést, a szerződést. A hirtelen jött elbocsátások okait pedig a következőképpen indokolták, ezt levelükből szó szerint idézzük:

A szakszervezet által megfogalmazott állítás, hogy az elektromos járművek iránti kereslet globálisan lelassult, ami a gyártási mennyiségek rugalmas kiigazítását teszi szükségessé. Ennek megfelelően a szerződés felbontásáról értesítettük a munkaerő-kölcsönző ügynökséget. Külföldi vendégmunkásokat alkalmaztunk, hogy megkönnyítsük a rugalmas munkaerő-gazdálkodást a termelési tervekhez igazodva. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a szerződésnek megfelelően és a szabályosan eljárva, értesítettük a munkaerő-kölcsönző ügynökséget a szerződésbontásról.

A dél-koreai cég azt szintén közölte, hogy jelenleg nem tervezik több ideiglenes bérelt munkavállaló szerződésének megszüntetését. „A közvetlenül alkalmazott magyar munkavállalók elbocsátását sem tervezzük” – írják.