Minden teljesítménymutatónk jól áll, a 200 milliárd forintot is meghaladta 2024-ben az első negyedéves árbevétel, mondta  Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója. A gyógyszerértékesítés 12,6 százalékkal nőtt. A szabad pénzáram is szépen feljebb ment 13,6 százalékkal ami nem baj, mert küszöbön áll néhány tétel, amit majd ki kell fizetni. 

2024 első negyedévében a Richter Gedeon Nyrt. (Richter) gyógyszeripari bevétele elérte a 200 milliárd forintot (515 millió euró), ami éves szinten 13 százalékos növekedést jelent, a tisztított EBIT pedig 9 százalékkal 64 milliárd forintra (166 millió euró) nőtt, mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója az eredményeket kommentáló sajtótájékoztatón.

A Richter első negyedéves eredményei már reggel megjelentek a BÉT honlapján, erről itt írtunk bővebben az Economxon.

Szétrepednek a raktárak

A legnagyobb kockázat idén is az ellátás biztosítása lesz, nőttek az átfutási idők, a raktárak pedig szétrepednek, mindenki tartalékol. Itt a szervezettségen kell javítani, de ebben a helyzetben az árnyomás is óriási, sorolta a gondokat Orbán Gábor.

Az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, és Hollandiában vannak a legjelentősebb gyógyszerhiányok a patikai forgalomban, főleg az antibiotikumok területén,

válaszolta az Economx kérdésére Orbán Gábor. 

De kitért arra is, hogy Amerikában pedig a nagyon erőszakos generikus árletörés okoz gondot a Richternek. 

Pozitív meglepetés történt az adózott eredmény szintjén, jóval nagyobb számok látszanak, mint amire az elemzők is számítottak, tette hozzá a cégvezető. Üzemi eredmény tekintetében nincs meglepetés, bátor vállalásokat tettek és ezeket le is szállították.

Az adózott eredmény 68 milliárd forintra emelkedett, mivel az árfolyamváltozások ezúttal nem realizált árfolyamnyereséget is eredményeztek, ellentétben az egy évvel ezelőtti jelentős árfolyamveszteséggel, mondta Orbán Gábor.

Nőgyógyászatban Európa éllovasai lesznek

Az idei év első negyedévében a neuropszichiátria és nőgyógyászati üzletágak voltak a növekedés fő hajtóerői, mivel a legtöbb kulcsfontosságú termék értékesítése erőteljesen nőtt. 

A meggyőző első negyedévi eredmények fényében a Richter menedzsmentje megerősítette a 2024-es teljes évre vonatkozó előrejelzését mind a gyógyszeripari bevételek (2,15-2,25 milliárd euró), mind a tisztított EBIT (725-750 millió euró) tekintetében.

Az idei év az első, amikor azt remélik, hogy az orális fogamzásgátlók területén Európa legnagyobb beszállítója lesz a Richter, mondta Orbán Gábor. Éppen ezért megváltozott a Richter felelőssége is, ezért kiemelten elkezdtek foglalkozni, hogy a szennyvízben milyen arányban fordulnak elő hormonok, mondta Orbán Gábor. Hozzátette: jó hír az, hogy egy tizedessel lejjebb vannak az értékek, mint az egészségre káros határérték. Törekednek arra, hogy ezek a gyógyszerek a környezeten keresztül semmilyen olyan hatást ne okozzanak, ami veszélyt jelent.

A devizaárfolyamokkal kapcsolatban elmondta, ha idén úgy mennek a dolgok, mint eddig, akkor nem lesz gond. Bár az első negyedévben 15 százalékkal nőhetett volna jobban az árbevétel, ha nincs rubelhatás.

A nőgyógyászatban 22 százalékos volt a növekedés és a neuropszichiátria is hasonló jól teljesített. Úgy fogalmazott Orbán Gábor, hogy szomorú, hogy nem tudott növekedni a generikus üzletág, egyrészt a rubel árfolyamhatás miatt, másrészt pedig a készletszintek miatt.

Azt tapasztalják, hogy a nagykereskedők és a  patikák is a normális szint felett tartalékolják a gyógyszereket. A nőgyógyászati termékek területén Kínában és az USA-ba is előszállításokat kellett végrehajtaniuk.

Beszélt a működési költségekről is, ahol tartották a kereteket, de  kutatás-fejlesztési kiadások jelentősen, 33 százalékkal nőttek. A működőtőke változás is jelentős, ez 26 milliárd forintos növekedést jelentett az első negyedévben, ami többek között a vevőkötelezettségek szezonális csökkenésének és részben a biotechnológia üzletágban az átütemezett készletforgásnak köszönhető.