A Shein gyorsdivat-óriás egyes beszállítóinak dolgozói továbbra is heti 75 órát dolgoznak, annak ellenére, hogy a vállalat ígéretet tett a körülmények javítására – derül ki egy jelentésből.

A Public Eye nevű svájci érdekvédelmi csoport legújabb vizsgálata a 2021-es jelentésen alapul, amely kiemeli, hogy 6 kvangcsoui telephely alkalmazottjai mérhetetlen túlórákat teljesítenek – írja a BBC. 

A Shein úgy kommentálta a Public Eye jelentését, hogy keményen dolgozik a probléma megoldásán, és már jelentős előrelépést tett a körülmények javítását tekintve. 

A Shein 2008-as alapítása óta gyorsan növekedett, és egyike volt azon online vállalkozásoknak, amelyek fellendültek a  Covid-járvány idején.

A vállalat több ezer beszállítóra, valamint szerződéses gyártókra támaszkodik. Sikerességének záloga, hogy hónapok helyett hetek alatt képes egy-egy új darabot legyártani. 

Több dolgozó számolt be a szörnyű munkakörülményekről. Állításuk szerint minden nap reggel 8-tól este fél 11-ig dolgoznak és havonta egy szabadnapot tudnak kivenni. Anyagilag nem engedhetnek meg többet. A 13 gyári alkalmazottat 2023 nyarán kérdeztek meg. 

Az interjúalanyok a dél-kínai Guangzhou régióban, Nancun falutól nyugatra lévő termelési telephelyeken dolgoztak. A Public Eye nem tért vissza magára Nancunba, amely az eredeti interjúk helyszíne volt, azt állítva, hogy "túl kockázatos volt a légkör" az eredeti jelentésből származó médiafigyelem miatt.

Hivatalosan a Shein, beszállítókra vonatkozó magatartási kódexe kimondja, hogy a munkavállalók nem dolgozhatnak heti 60 óránál többet, beleértve a túlórát is.

A dolgozók arról is panaszkodtak, hogy béreik az utóbbi néhány évben alig nőttek. Havi 6 ezer és 10 ezer jüan (300 ezer és 500 ezer forint) között mozog. Ezzel szemben a Public Eye szerint a dolgozók alapbére a túlórapénzek levonása után már csak 2400 jüan (120 ezer forint).

Az Asia Floor Wage Alliance szerint a megélhetési bér Kínában körülbelül 6512 jüan (325 ezer forint).

A Sheinre is lecsap az EU

Európa szigorítja a kínai székhelyű technológiai vállalatok ellenőrzését. A kínai Shein divatalkalmazás augusztus végétől kezdve szigorúbb szabályokkal szembesül a platformján található tartalmak kezelésére vonatkozóan.
Bővebben--->