Veszélyeztettnek látja a magyarországi üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő hazai családi vállalkozásokat Független Benzinkutak Szövetsége Egyesület (FBSZ) – írja az MTI.

Az FBSZ közlemény szerint a nehéz helyzet főbb okai: 

  • Az üzemanyagokon lévő túlzott fogyasztási jellegű adóterhek – a literár nagyjából 50 százaléka adó.
  • A lakosság és a KKV szektor terhére kerültek előnybe a nagyvállalatokat
  • Idéntől 0,15 százalékról 3 százalékra emelték a kisebb piaci szereplők árbevétel arányos adóterhelését
  • A legnagyobb piaci kiskereskedelmi szereplők árbevétel arányos adóterhelése 4,5-ről 3 százalékra csökkent 

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint jobb lenne, ha vádaskodás helyett a hatékonyságra fókuszálna az FBSZ. 


Nagy Márton vezette tárca hangsúlyozta: üzemanyagkereskedők többsége a kormány szándékaival összhangban jelentős árcsökkentést hajtott az elmúlt hetekben végre. Azonban a Független Benzinkutak Szövetsége  fontosabbnak tartja a magyar családok biztonságánál a saját profitját.

Az NGM kiemelte, hogy szövetség állításaival szemben a magyar kormány 2010 óta kiemelten támogatja a kkv szektort, és annak megerősítésére, hatékonyságának és versenyképességének növelésére törekszik.

Szövetség állításaival szemben a magyar kormány 2010 óta kiemelten támogatja a kkv szektort, és annak megerősítésére, hatékonyságának és versenyképességének növelésére törekszik.

A kormány újra megvizsgálta az üzemanyagárakat a legutóbbi ülésén, és úgy döntött, hogy nem avatkozik be az árazásba – derült ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.