Antony Blinken, akinek a 2022. februári orosz agresszió kezdete óta ez a negyedik kijevi látogatása, éjszakai vonattal érkezett Lengyelországból az ukrán fővárosba, és a nap folyamán találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az előzetesen be nem jelentett látogatásra alig néhány héttel azután kerül sor, hogy az amerikai kongresszus megszavazta egy hatalmas, 61 milliárd dolláros csomag felszabadítását Ukrajna számára, amelyet az Egyesült Államokban a választási év közepén több hónapig belpolitikai kérdések tartottak fel – írja a Reuters.

Azóta az Egyesült Államok mintegy 1,4 milliárd dollár értékű katonai segélyt szabadított fel készleteiből, elsősorban Patriot és NASAMS légvédelmi rendszereket, amelyekre Ukrajnának nagy szüksége van az oroszokkal való szembeszálláshoz, valamint tüzérségi lőszert.

Látogatása során a külügyminiszter nemcsak Volodimir Zelenszkij elnökkel, hanem Dmitro Kuleba külügyminiszterrel is tárgyalásokat folytat, találkozik a civil társadalom tagjaival, és beszédet mond Ukrajna jövőjéről. A témák között szerepel egy kétoldalú védelmi megállapodás is, amelyet az USA még a júliusi washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt szeretne megkötni.