Hszi Csin-ping kínai államfő csütörtökön fogadja Vlagyimir Putyint. Ez lesz az orosz elnök második látogatása Pekingben, kevesebb mint egy éven belül. 

Putyin alig több mint egy héttel azután érkezik Kínába, hogy megkezdte új hivatali idejét, és 2030-ig meghosszabbította autokratikus uralmát.

Ezúttal találkozójukra hónapokkal az amerikai elnökválasztás előtt kerül sor, és akkor, amikor Washington egyre nagyobb nemzetközi visszhanggal néz szembe a Gáza elleni izraeli háború támogatása miatt. A találkozó platformot biztosít majd a vezetők számára, hogy megvitassák, mindez hogyan segítheti elő az amerikai hatalom leépítésére és alternatívájának felkínálására irányuló közös törekvéseiket – adott helyzetértékelést a CNN, amely írásában megállapította: a két vezető egy olyan laza, de megfigyelők szerint egyre erősödő érdekegyeztetés keretében tevékenykedik, amely a nyíltan Amerika-ellenes Irán és Észak-Korea között zajlik. Phenjan – amelynek gazdasága szinte teljes mértékben Kínától függ – háborús szállítmányokkal segíti Oroszországot, akárcsak Teherán, amelyet Oroszország és Kína gazdaságilag támogat, és amely a közel-keleti konfliktus egyik főszereplője.

Putyin a kétnapos állami látogatásra az ukrajnai frontvonal kulcsfontosságú pontjai mentén indított új nagyszabású offenzíva közepette érkezik. Az európai körútjáról frissen visszatért Hszi számára a látogatás egy lehetőség arra, hogy megmutassa, hogy a Putyin iránti hűsége nem törte meg a Nyugattal való kapcsolatteremtés képességét

– írta a CNN, majd hozzáfűzte: Washington részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik Pekingre az orosz védelmi ipar állítólagos támogatása miatt. Európában Hszinek Franciaországban éles feszültségek között kellett navigálnia, miközben Szerbiában és Magyarországon üdvrivalgással fogadták, ugyanakkor Kína kulcsfontosságú partnere, Oroszország továbbra is elszigetelt a világ színpadán.

A portál szerint Hszi miközben a hidegháború elkerüléséhez kér nemzetközi segítséget, aközben az Oroszországhoz kötődő kapcsolatok szorosabbra fűzésével a növekvő globális megosztottságot hangsúlyozza, ami elmélyítheti az ellentétet a Nyugattal, amelynek technológiájára és befektetéseire – szakértők szerint – Kínának szüksége van. Az amerikai kormány szerint a kettős felhasználású termékek exportja lehetővé teszi Oroszország számára, hogy kiépítse védelmi iparát.

A nyomás vitathatatlanul nagyobb, mint az elmúlt két évben volt

– mondta Li Mingjiang, a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó docense, rámutatva a hónap elején az Egyesült Államok által a kínai cégek ellen bevezetett újabb szankciók sorára.

Még Hszi átláthatatlan döntéshozatalának közeli megfigyelői is megosztottak abban a kérdésben, hogy mindez azt jelenti-e, hogy a kínai vezető arra fogja-e használni a Putyinnal ezen a héten eltöltött idejét, hogy a konfliktus mielőbbi rendezése mellett szálljon síkra.

Oroszország alapvető fontosságú Kína nagy stratégiájában. Bár Peking nem akar eszkalációt, mélyen érdekelt abban, hogy Oroszország ne veszítse el a háborút

– mondta a CNN érdeklődésére Manoj Kewalramani, aki a bangalore-i Takshashila Institution kutatóközpont indo-csendes-óceáni tanulmányait vezeti.