Az új otthonfelújítási program keretében legfeljebb 7 millió forint összegű költségvetés nyújtható be, a költség legalább 14,3 százalékát pedig önerőből kell megfinanszírozni. Azaz a támogatás – a kamatmentes hitel és a vissza nem térítendő támogatás - maximális összege 6 millió forint. 

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy minimális limitet is meghúztak: a támogatás összege nem lehet kevesebb 2,5 millió forintnál. Ha pedig a minimális támogatási összeghez hozzászámoljuk az önerő elvárást, akkor a Bankmonitor szakértői szerint már látható, hogy

a kedvezmény kihasználásához legalább 2,9 millió forintos költségvetés szükségeltetik. 

A 2,9 millió forintos alsó határ azt jelenti, hogy hiába volna ennél kisebb beruházással is elérhető az elvárt 30 százalékos energetikai megtakarítás – ez főleg a rosszabb állapotú ingatlanoknál fordulhat elő -, ha a beruházás összköltsége nem éri el a minimális összeget, nem jár rá támogatás. 

Érdekesség, hogy a 2021-2022-es otthonfelújítási támogatás átlagos összege körülbelül 2 millió forint körül alakult, és mivel a teljes költség 50 százaléka került visszatérítésre, az átlagos költségvetés nagyjából 4 millió forint volt.  

Mit tehetünk, ha túl kicsi a költségvetés?

Amennyiben a tervezett munkálatok költsége nem éri el a 2,9 millió forintot, akkor nem kaphatjuk meg a támogatást. Ebben a helyzetben logikusnak tűnhet, hogy végeztessünk el plusz munkálatokat, így a költségvetés is nagyobb lesz. Ugyanakkor a támogatott munkálatok egyike sem kis költségű, ha pedig a költségvetés több millió forinttal nő, akkor önerőből is többre lesz szükség. 

Egy 2,9 millió forintba kerülő felújításhoz például legalább 414 700 forint saját megtakarításra van szükség, míg 4 millió forintos költségvetésnél már legalább 572 ezer forint önerő szükségeltetik.

Ez a plusz 130 ezer forint talán nem tűnik soknak, de egyes családoknál bizony komoly fejtörést jelenthet az előteremtése.

Természetesen az is felmerülhet, hogy az önerőt nem saját megtakarításból, hanem valamilyen hitelből pótoljuk ki. 

Induljunk ki abból, hogy 500 ezer forint önerőnk van, amiből egy 3,5 millió forintos költségvetésű felújítást tudunk megfinanszírozni, vagyis összességében 3 millió forint támogatást kaphatunk. Ha egy átlagos járásban élünk – és a jövedelmünk is átlagos - akkor a támogatás fele kamatmentes kölcsön, fele pedig vissza nem térítendő támogatás lesz, vagyis 1,5 millió forint támogatott hitelt kell visszafizetnünk teljes egészében legfeljebb 10 év alatt.

Amennyiben felveszünk még 500 ezer forint személyi hitelt 8 éves futamidőre, 12,29 százalékos kamattal, akkor összességében 1 millió forint önerőnk lesz. Így viszont már akár 6 millió támogatást is kaphatunk, aminek a fele támogatott hitel, a másik fele pedig vissza nem térítendő támogatás. 

Az 500 ezer forintra 8 év alatt összesen 788 ezer forintot kell visszafizetni, vagyis 288 ezer forint lenne a hitel teljes költsége.

Ezzel a költséggel azonban nem csak a félmillió forinthoz jutnánk hozzá, hanem elérhetővé válna még plusz 1,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 1,5 millió forint kamatmentes kölcsön is. A 3,5 millió forintra vetítve pedig már egészen vállalhatónak tűnik a 288 ezer forint költség 8 évre.