Az Európai Bizottság nem kommentálta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azon bejelentését, amely szerint a magyar kormány elfogadta a brüsszeli testület négy fontos javaslatát, a helyreállítási alapokhoz történő hozzáférés érdekében - írja a hvg.hu Eurologus rovata.

Magyarország tavaly áprilisban nyújtotta be a helyreállítási tervét, azonban a korrupcióellenes jogszabályi keret hiányosságai miatt egyelőre nem kapott pénzt.

Az Európai Bizottság szóvivője az Eurologus kérdésére Gulyás bejelentése után azt mondta, hogy a testület a jogszabályban meghatározott kritériumok alapján folytatja a magyar helyreállítási és rugalmassági terv értékelését. Azon dolgoznak, hogy ez minél hamarabb elkészüljön, azonban amíg folyamatban van az értékelés, addig az egyes intézkedésekről nem nyilatkoznak.

Mindez arra utal, hogy még mindig vannak nyitott kérdések - jegyzi meg az Eurololgus.

Az Európai Bizottság a heti rendes kollégiumi üléseken fogadja el a nemzeti tervekkel kapcsolatos ajánlását, ilyen ülés azonban a nyári szünetig már csak kettő lesz, a soron következő két szerdai napokon. Ha ekkor nem kerül a testület elé, akkor már csak szeptemberben térhetnek rá vissza.

Gulyás: négy brüsszeli javaslatot elfogadtunk

Előrehaladtak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap folyósításáról, a kormány elfogadta a bizottság álláspontját - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön. A kormány négy fontos területen fogadta el a bizottság álláspontját - írta az MTI.1. Magyarország akár uniós, akár nemzeti forrásból ír ki pályázatot, egyaránt 15 százalék alá viszi az egyszereplős közbeszerzések arányát.2. A kabinet azt is elfogadta, hogy a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak, vagyis a végső döntést mind a nyomozás elrendeléséről, mind annak megszüntetése esetén a folyatásról és végső soron a vádemelésről a bíróság mondja ki.3. A kormány által kezdeményezett jogalkotásnál nagyobb teret adnak a társadalmi konzultációnak és csökkentik a gyors jogalkotási lehetőségek arányát.4. Azt a bizottsági ajánlást is elfogadta a kabinet, hogy az uniós források jelentős részét az energiafüggetlenség növelésére kell fordítani.

Daniel Freund német zöldpárti politikus, EP-képviselő véleménye szerint ezek alapján nem lehet a magyar terveket jóváhagyni, merthogy Magyarország politikai, igazságügyi berendezkedése rendszerszintűen támogatja a korrupciót.