Rekordot döntött augusztus 22-én azoknak a bevándorlóknak a száma, akik a La Manche csatornát átkelve jutnak el Franciaországból Nagy-Britanniába – derül ki a BBC tudósításából, amely a védelmi minisztérium tájékoztatására alapul. Összesen 1295 bevándorló érte el a brit partot 27 lélekvesztőnek minősíthető gumicsónakon. Ezt megelőzően egy tavaly novemberi nap tartotta a rekordot 1185 érkezővel – ezt a statisztikát 2018 óta vezetik.

Augusztus első kétharmadában több mint 6100-an tudták leküzdeni a kontinenst a szigetországot elválasztó vízi akadályt, ami jókora növekedés a júliusban összesen átkelő közel 3700 bevándorlóhoz képest. Az idei év statisztikája szerint közel nyolc hónap alatt 22 560-an jutottak be Nagy-Britanniába a csatornán keresztül. Az elmúlt év azonos időszakában 12 500 volt ez a szám. Az elmúlt évben 28 526 bevándorló választotta sikeresen ezt az utat, 2020-ban csak 8404-en keltek át a csatornán illegális úton.

Történelmi emberkereskedelmi megállapodás

Priti Patel belügyminiszter idén áprilisban írta alá a „világ első” megállapodását Ruandával arról, hogy a menedékkérőket az afrikai országba szállítják, hogy ott nyújtsák be kérelmüket, ne pedig az Egyesült Királyságban. A deportáltakat szállító első repülőgép azonban nem tudott felszállni június 14-én, mert több menekült és civil szervezet is megtámadta jogi úton az áttelepítésüket. Az elő meghallgatások a bíróságon szeptemberben és októberben lesznek.

Az érkezők jelentős része a világ legszegényebb, legkaotikusabb országaiból indul útnak, sokuk azonnal benyújtja menedékkérelmét, amint a brit hatóságok emberei összeszedik őket a tengerparton. Az Amnesty International brit részlege szerint a londoni kormány kőkeménynek mutatkozó bevándorlási politikája ellenére a szerencsétlen emberek, köztük gyerekek továbbra is útnak fognak indulni, dacolva a veszélyekkel, mert ettől remélik, hogy biztonságba kerülhetnek.

A kormány álláspontja azonban az, hogy elfogadhatatlan a veszélyes csatornaátkelés. Részben az illegális bejutás az országba sérti a bevándorlási törvényeket, részben fenntartja az embercsempészetet folytató kíméletlen bandák tevékenységét. Az elmúlt időszakban három tucat vélhetően ezzel foglalkozó gyanúsítottat tartóztattak le.

Egyelőre csalódtak

Londonban mindig tisztában voltak vele, hogy a nyár bevándorlási hullámot hoz, de abban bíztak, hogy a Ruandával kötött megállapodás elriasztja az újabb bevándorlókat – kommentálja a hírt Simon Jones, a BBC szakírója. Az áradat megfékezését várták az embercsempészek lekapcsolásától és a csónakok elkobzásától is, ám ez szintén nem hozott eredményt. A napokban érkezők összetétele a szokásos: vannak családok is, de az érkezők többsége fiatal férfi.

A kormány újra és újra elismétli, hogy meg fogják akadályozni a csatorna illegális átszelését, ám ezen a téren egyelőre semmit sem tudnak felmutatni. A szeptembertől hivatalába lépő új miniszterelnöknek az lesz az egyik legfontosabb feladata, hogy elérjen valamit ezen a téren. A legjobb lenne talán azzal kezdeni, hogy helyreállítják a normális kapcsolatokat a bevándorlócsónakok induló oldalán illetékes francia hatóságokkal. A brexit előtt kétoldalú megállapodással próbálták útját állni a csatornát átszelő bevándorlásnak.